Tady si dávejte velký pozor. Ohrozimský kopec, jehož stav den co den naštve stovky řidičů, má zdatného konkurenta. Stala se jím silnice vedoucí z Prostějova do Vrbátek. Zatímco ještě přede dvěma týdny byla komunikace v relativně slušném stavu, nedávno se její stav radikálně zhoršil. „Běžná“ jízda po ní se stala nebezpečnou. I proto se v místě objevily značky omezující doporučenou rychlost na 20 kilometrů za hodinu. To však rozhodně není řešení, a tak nás zajímalo, kdy se silnice dočká opravy.

 

 Je to jako hra na kličkovanou. Před dírou musíte zpomalit, a pokud kvůli protijedoucímu autu nejde uhnout do protisměru, zastavit, počkat a teprve pak hlubokou díru objet. Stejně jako již několik týdnů jezdí řidiči například v úseku ohrozimského kopce, je nyní nutné jezdit také po silnici ve směru z Prostějova do Vrbátek. Krajnice se tu fakticky propadly, objevily se v nich také hluboké výmoly. „Silnice je v naprosto katastrofálním stavu, pro řidiče je nebezpečná. Je to asi deset dní, co se její stav takto výrazně zhoršil,“ potvrdila koncem uplynulého týdne starostka Vrbátek Hana Kulhajová, která v této souvislosti vyvolala jednání se Správou silnic Olomouckého kraje (SSOK). „Bylo mi řečeno, že během zimního období neexistuje technologie, jejímž prostřednictvím by bylo možné silnici dát do přijatelného stavu. Díry bude možné zalepit, až se oteplí, obvykle tomu bývá na přelomu března a dubna,“ reagovala na náš dotaz Hana Kulhajová, které jsme se zeptali, zda je v plánu potřebná celková rekonstrukce komunikace. „Aktuálně se připravuje projektová dokumentace, k celkové rekonstrukci by mohlo dojít třeba už příští rok,“ reagovala Kulhajová.

To nám potvrdila i Správa silnic Olomouckého kraje, kde jsme se zeptali i na příčiny nedávného radikálního zhoršení stavu silnice. „Na to vám asi nikdo neodpoví. Pokud je silnice zmrzlá a následně podmáčená, tak se to prostě může stát. Samozřejmě že k tomu mohl přispět například zvýšený provoz či zatížení kvůli převozu těžkých nákladů,“ odpověděl technický náměstek SSOK Ivo Černý.

Každopádně vše nasvědčuje tomu, že řidiči si na cestě do Vrbátek budou muset dávat setsakramentský pozor až do jara.