Tři mouchy v jedné mucholapce odchytili ve čtvrtek policisté v prostějovském regionu. Jednalo se o tři různé řidiče, kteří se postupně vystřídali za volantem Saabu 9-3. První z nich před policisty dlouho ujížděl, zastavit se ho podařilo ve Výšovicích. Ve stejné obci pak odchytili i další dva řidiče ze stejné posádky. Všichni byli pod vlivem pervitinu.

Vše začalo ve čtvrtek 4. února hodinu před půlnocí, kdy z Němčic uviděli ve Výšovicích rychle jedoucí auto. „Vozidlo se čtyřčlennou posádkou se policisté pokynem daným z vozu zapnutím majáku a rozsvícením červeného nápisu ‚STOP‘ pokusili zastavit. Řidič výzvu neuposlechl a policistům začal ujíždět. Ti ho pronásledovali přes několik obcí, až se oklikou vrátili zpět do Výšovic, kde už na ujíždějící čekala druhá policejní hlídka. V bezvýchodné situaci tak řidič musel zastavit a podrobit se kontrole,“ popsal honičku František Kořínek, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. 

Na místě policisté zjistili, že třicetiletý řidič z Břeclavi má až do konce července příštího roku uložen zákaz. „Provedeným testem u něj navíc zjistili přítomnost látek THC a metamfetamin. Pro své jednání je muž nyní podezřelý z několika dopravních přestupků a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Za přestupky mu hrozí pokuta a prodloužení zákazu řízení. Za uvedený přečin pak trest odnětí svobody až na dva roky,“ poznamenal Kořínek.  

Odjet se pokoušeli i další dva

Tímto to celé ovšem neskončilo. Netrvalo dlouho a policisté ve Výšovicích zastavili Saaba znovu. „Tentokrát ho řídil devatenáctiletý člen posádky vozu. Mladík z Brna uložený zákaz řízení neměl, ale jinak silniční kontrola probíhala stejně jako u jeho kamaráda. Provedený test také ukázal přítomnost látky metamfetamin a řidič přiznal, že osmadvacátého ledna vykouřil cigaretu marihuany a nosem vdechl pervitin. Pro své jednání je mladík nyní podezřelý z přestupku podle zákona o silničním provozu se sankcí zákaz řízení na dobu od šesti měsíců do jednoho roku a pokutou v rozmezí od dvou a půl do dvaceti tisíc korun. Další jízdu mu policisté zakázali,“ informoval policejní mluvčí.

Deset minut před půlnocí zastavili policisté ve stejné obci opět stejné auto. „V tomto případě řídila devětadvacetiletá žena z Brna, která také přes test na přítomnost jiných návykových látek neprošla. Žena s výsledkem testu souhlasila a přiznala, že v pondělí prvního února nosem vdechla pervitin. Odborné lékařské vyšetření však odmítla. Pro své jednání je nyní podezřelá z přestupku podle zákona o silničním provozu, za který jí může být uložena pokuta od pětadvacet do padesáti tisíc korun a zákaz řízení od jednoho roku do dvou let. Navíc na místě přišla o řidičský průkaz a další jízdu jí policisté pochopitelně také zakázali,“ ozřejmil František Kořínek.

Z povedené čtveřice tak zůstával jediný spolujezdec. Ten se však z místa už odjet neodvážil a tak vozidlo ve Výšovicích zůstalo odstaveno ještě na druhý den...