Cigánit, tedy lhát, vymýšlet si a přehánět, umí nepochybně lidé všech ras. Za skutečného „mistra“ v této činnosti lze považovat Emila Šťuku žijícího na Pernštýnském náměstí v Prostějově.

Ten dle obžaloby vytáhl z jednoho z prostějovských řemeslníků více jak 1 100 000 korun! Třiapadesátiletý řemeslník si s vidinou výhodné investice postupně nabral řadu úvěrů, až nakonec skončil v osobním bankrotu. Oba muži se sešli minulé úterý u prostějovského soudu. A Večerník byl u toho!

Ještě před dvěma roky bylo u pana Radima (36) vše v pořádku. Pracoval jako dlaždič, a tak o práci i solidní příjem neměl nouzi. Bydlel u rodičů, díky čemuž se mu dařilo nějaké peníze ušetřit. Zároveň se chystal na stavbu vlastního rodinného domu. K tomu však potřeboval financí více, než měl naspořeno. V té době mu jeden z romských spolupracovníků doporučil Emila Šťuku, který se prý „vyzná“... Stačí, když mu půjčí peníze na koupi domu ve Vídni, jenž se měl obratem prodat realitní kanceláři za výrazně vyšší částku.

„Na úplném začátku si pan Šťuka řekl o devadesát tisíc korun. Pak po mně chtěl menší částky, a to kvůli údajným poplatkům spojeným s převodem a tak. Jeho nároky se stále opakovaly. Vždycky mi zdůrazňoval, že jestli včas nezaplatíme, tak o dům přijdeme a nic nevyděláme. Takže jsem platil a platil. Tímto způsobem jsem přišel o všechny své úspory ve výši zhruba tří set tisíc korun. Pak jsem si na jeho doporučení vzal několik úvěrů a začal si také půjčovat od rodiny a kamarádů. Stále jsem věřil, že následný prodej domu mi vše vynahradí, ale to se nestalo,“ vypověděl poškozený, nad jehož naivitou skutečně zůstával rozum stát.

Půjčit měl 1,1 milionu, zpět dostal 60 tisíc 

 

Podle obžaloby nakonec Emilu Šťukovi vyplatil minimálně 1,1 milionu korun, přičemž tato částka byla ve skutečnosti zřejmě vyšší. Navíc narostla o úroky a náklady spojené s následnými exekucemi. „Obžalovanému jsem věřil, byl velice přesvědčivý, dokonce mě vzal do Vídně, aby mi ten dům ukázal. Měl s sebou i nějakého německy mluvícího muže. Teprve můj švagr na internetu zjistil, že je Šťuka podvodník a byl již odsouzen,“ snažil se poškozený objasnit, jak někomu mohl tak dlouho a slepě důvěřovat.

Jisté je, že po setkání s podvodníkem se mu v mnoha ohledech zhroutil život. „Od rodičů jsem se musel odstěhovat, naštěstí mě k sobě vzala přítelkyně. Dům však nyní stavět určitě nebudu, naopak jsem skončil v osobním bankrotu,“ potvrdil muž.

Předsedu senátu Petra Vrtěla zajímalo zejména to, zda všechny peníze, které si poškozený všude možně napůjčoval, skutečně směřovaly k obžalovanému. „Ano, nic z toho jsem si nenechal. Ostatně po celou dobu jsem pracoval, z čehož jsem měl i příjem. To mi na normální život stačilo,“ reagoval poškozený, který však nebyl soudu schopný doložit přesnou částku, o kterou přišel. Problém byl v tom, že peníze Šťukovi předával, aniž by si vyžádal jakýkoliv písemný doklad. Ten mu před zahájením hlavního líčení na konto vrátil zhruba šedesát tisíc korun.

Podvodník u soudu mlčel

Pro obžalovaného to rozhodně nebyla první podobná zkušenost. Nezaměstnaný muž angažující se v olomouckém boxerském klubu byl v minulosti za podvody již odsouzen, naposledy byl z vězení propuštěn v roce 2017. Na policii ovšem odmítl vypovídat a rovněž u soudu zarytě mlčel. Pouze jeho právní zástupce naznačoval, že si poškozený půjčoval i od manželky obžalovaného. „To je pravda, skutečně to tak bylo. Ovšem s nápadem, abych si od ní půjčil, přišel právě pan Šťuka, který tvrdil, že jen tak to celé můžeme dotáhnout do konce. Zpětně to vidím tak, že jsem si vlastně půjčoval své vlastní peníze,“ povzdechl si poškozený.  Rozsudek v celé věci zatím nepadl, soud se ještě rozhodl vyslechnout právě ženu obžalovaného. I proto bylo hlavní líčení odročeno na polovinu března.