Prostějovští konšelé na svém posledním jednání schválili plán oprav chodníků na rok 2024. Opravovaných lokalit je o něco méně než v předcházejících letech, na druhé straně se do rekonstrukcí vyčlenily opět miliony korun. Opravovat se bude i dlouhá stezka pro chodce i cyklisty napříč Sídlištěm Svobody.

 

„Na celoplošné opravy chodníků jsou pro letošní rok vyčleněny 4 300 000 tisíc korun. Odbor správy a údržby majetku města zmapoval stav chodníků ve městě a k provedení celoplošné rekonstrukce byly vybrány prioritně chodníky, které jsou ve špatném stavu z původní staré dlažby formátu 30 krát 30 centimetrů,“ vysvětlila mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová s tím, že v případě stezky pro chodce a cyklisty na Sídlišti Svobody se jedná o asfaltový povrch, který je ve špatném stavu. U navrhovaných chodníků byl také současně posouzen jejich dopravní význam a frekvence pohybu chodců.

Seznam chodníků navržených k opravě konzultoval odbor správy a údržby města s odborem rozvoje a investic a se správci inženýrských sítí tak, aby nedošlo k opravě chodníku v lokalitě, kde je plánovaná investiční akce, případně výkopové práce správců inženýrských sítí. „Chodník mezi parčíkem a silnicí v ulici Vápenice až k domu na Vojáčkově náměstí 9 se nachází v městské památkové zóně a oprava si pravděpodobně vyžádá částečnou uzavírku silnice Vápenice. Opravu proto hodláme provádět v letních měsících s nižším provozem,“ dodala Jana Gáborová.

 

Které chodníky se letos opraví?

Lokalita                                              Upřesnění                                          Počet metrů čtverečních

Vápenice a Vojáčkovo náměstí          mezi parčíkem a silnicí                       350

Blahoslavova ulice                             podél domů 15 až 19                         430

Sídliště Svobody                                stezka pro chodce a cyklisty              1000

Janáčkova ulice                                  mezi Svatoplukovou a Hvězdou         400