Pohodář za volantem Mercedesu si při jízdě z Prostějova do Kostelce zrovna zapaloval cigaretu. Bylo půl třetí ráno... Najednou se ozvala strašlivá rána.

Muž s autem narazil v plné rychlosti do nákladní vlakové soupravy, která se pomalu šinula po kolejích staré a jen málokdy využívané vlečky do průmyslového areálu ve Stichovicích. V sešrotovaném Mercedesu zůstal řidič zaklíněn, ale živ! Odnesl to pouze jeho kotník...

 

Jeden se až diví, jak tohle mohl řidič středního věku přežít. Ve středu velmi časně ráno projížděl po málo využívané železniční vlečce z Kostelce na Hané do Stichovic nákladní vlak s deseti vagony. Na přejezdu protínajícím silnici z Prostějova do Kostelce pak došlo k vážné dopravní nehodě. Šofér Mercedesu v plné rychlosti do vlaku napálil! A, světe, div se, hrůzostrašnou srážku přežil! Lékaři jej dokonce do špitálu převezli pouze s lehkým zraněním kotníku...

„Ve středu 14. února pár minut po půl třetí ráno jel řidič středního věku s vozidlem Mercedes ve směru od Prostějova na Kostelec na Hané. Přibližně 500 metrů před tímto městem přejížděl nezabezpečený přejezd železniční vlečky mezi vlakovým nádražím a nedalekým areálem firmy. V uvedenou dobu po železnici projížděl couvající nákladní motorový vlečkový vlak s deseti vagony, a to ve směru couvání od vlakového nádraží v Kostelci na Hané do uvedeného objektu v Mostkovicích,“ nastínila noční dopravní situaci Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR v Olomouci.

Po kolejích uvedené vlečky jezdí nákladní vlaky jen minimálně. Určitě s ním nepočítal ani řidič Mercedesu... „Řidič osobního automobilu se plně nevěnoval řízení, dle svého vyjádření si před přejezdem zapaloval cigaretu a po najetí na přejezd došlo ke střetu s vlakovou soupravou. Při nehodě došlo ke zranění řidiče osobního vozidla, který byl rychlou záchrannou službou převezen do prostějovské nemocnice. Dechové zkoušky u řidiče, vlakvedoucího a strojvedoucího byly negativní. Hmotná škoda byla předběžně stanovena na 170 tisíc korun,“ dodala mluvčí krajské policie Miluše Zajícová s tím, že událost je nadále v šetření policistů z dopravního inspektorátu.

Na místě nehody zasahovalo také několik hasičských jednotek. „Hasiči poskytnuli předlékařskou pomoc řidiči a vozidlo bezpečnostně i protipožárně zajistili. V navazujícím čase zajistili únik provozních kapalin, asistovali při naložení vozidla na odtahový speciál a poté místo po nehodě celkově uklidili. Na místě zasahovaly jednotky místních dobrovolných hasičů z Kostelce na Hané, profesionální hasiči z Prostějova a jednotky Správy železnic z Přerova,“ uvedl Zdeněk Hošák, mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.

Skutečnost, že šofér Mercedesu měl opravdu z pekla štěstí, potvrdila Večerníku i mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje. „Lékařská výjezdová skupina z Prostějova na místě ošetřila pouze jednu zraněnou osobu, a to řidiče osobního vozidla, který naštěstí utrpěl jen lehké poranění. Konkrétně se jednalo o poranění dolní končetiny, zejména kotníku. Muž středního věku byl jinak zcela v pořádku, bez zaklínění nebo ohrožení vitálních funkcí,“ uvedla pro Večerník mluvčí krajské záchranky Lucie Mikisková s tím, že posádkou sanitky byl řidič následně převezen na chirurgickou ambulanci prostějovské nemocnice.