Internetových podvodů neustále přibývá. Pachatelům se tato trestná činnost navýsost daří, protože lidská hloupost je u některých jedinců bohužel neomezená. Na klasický podvod naletěla i mladá žena z Prostějova, kterou zlákala vidina výnosného obchodu. Na ten lákal i známý český politik ve falešné reklamě na internetu. Buď jak buď, mladá důvěřivá žena pořádně naletěla a pak se hodně divila tomu, že přišla o více než sto tisíc korun.

 

„V úterý 20. února se na služební obvod v Prostějově dostavila mladá žena a oznámila, že byla podvedena. V internetovém prostředí si otevřela reklamu, kde vystupoval jeden z českých předních politiků a sliboval velký výdělek po vložení částky 6 300 korun. Reklama ji zaujala natolik, že klikla na odkaz, poté byla přesměrována na stránky, kde se zaregistrovala. Na základě toho ji kontaktoval muž s historkou, že je manažerem firmy. Ženu neodradil ani fakt, že dotyčný sice mluvil česky, ale s ruskojazyčným přízvukem,“ uvedla Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR v Olomouci.

Neznámý muž dal ženě kontakt na nějakou paní M. a domluvil si s ní heslo, které si sama poškozená vybrala a na základě kterého bude s danou ženou dále komunikovat. Pak muž hovor ukončil. „Zhruba po hodině se jí ozvala žena a chtěla po ní vědět heslo, které bylo předem domluveno. Po jeho sdělení poškozené řekla, že obchody mohou začít. Podmíněné to bylo vkladem 250 euro na zahraniční účet. Obchodnice se po zaplacení opět ozvala a informovala ji, že může tedy uzavřít obchod a poté i obchod se zlatem. Na základě lákavé investice s vidinou zisku si poškozená od nebankovních společností půjčila celkovou částku 110 tisíc korun. První únorový den poslala na základě rady neznámé pachatelky částku 3 100 euro a po pár dnech dalších 1 170 euro opět na zahraniční účet. Komunikace probíhala dál a paní M. ji informovala o tom, že jí na účet přijde částka 115 000 Kč, kterou má v eurech přeposlat na další zahraniční účet. To samé se opakovalo s další příchozí částkou, tentokrát 60 000 korun. Poškozená vždy pokynům neznámé ženy vyhověla. Na základě poslední přijaté informace měla minulý týden obdržet na svůj účet částku 16 000 dolarů, které jí ovšem na účet nedorazily. Pak si uvědomila, že se zřejmě stala obětí podvodníků, kteří ji připravili o celkovou částku 116 322 koruny,“ popsala detailně složitý případ podvodu mluvčí krajské policie Miluše Zajícová. Jak dodala, policisté po zatím neznámých internetových podvodnících pátrají.