Hříšní lidé města prostějovského! Našinec se v chování velmi zhoršil, v loňském roce napáchal mnohem více přestupků než v roce předešlém. Jako každý rok měli strážníci Městské policie nejvíce práce s hříšníky v dopravě. S ředitelem městské policie Liborem Šebestíkem rozebral Večerník loňský rok z obecného pohledu a v hodnocení nezapomněl šéf prostějovských strážníků ani na zajímavé téma ohledně počtu volání na tísňovou linku 156. Počet oznámení se rovněž oproti předešlým létům zvýšil.

 

 Prostějované během uplynulého roku spáchali o 1 266 přestupků více než v roce 2022. Na druhé straně občané našeho města také daleko více přestupků sami oznamovali. „Za rok 2023 bylo přijato na linku 156 celkem 6 660 tísňových volání, což je více než 18 oznámení denně. Celých 55 procent těchto volání tvoří oznámení dopravních přestupků, stání ve vjezdu, na vyhrazeném parkovišti a podobně. Předmětem oznámení je celé spektrum událostí, tedy například nedovolený zábor, skládka, podezřelé chování osob, oznámené „drobné“ krádeže, narušování občanského soužití, rušení nočního klidu, chování bezdomovců, ale občané oznamují i podezření na spáchání trestného činu a události, ve kterých jsou příslušné podle věcné i místní příslušnosti jiné orgány, zejména orgány Policie ČR,“ hodnotí uplynulý rok Libor Šebestík, ředitel Městské policie Prostějov.

Díky oznámení se podle šéfa prostějovských strážníků podařilo zadržet v mnoha případech pachatele a předat policii. „Tak tomu bylo vloni ve 20 případech, kdy policii byly předány události s podezřením na spáchání trestného činu. Občané oznamují i dopravní nehody, kterých bylo hlášeno celkem 19. Z celkového počtu oznámení 4 265 volání ohledně podezření na přestupek či trestný čin. Ostatní oznámení jsou nálezy, žádosti o informace a tak dále,“ dodal Libor Šebestík.

V roce 2023 spáchali Prostějované celkem 9 330 přestupků, což je rekord. „Celkový počet přestupků v posledních letech kolísá. Doposud nejvyšší počet zjištěných přestupků byl v minulosti v roce 2017. V roce 2023 je již počet zjištěných přestupků vyšší než právě v roce 2017. Za sledované období je počet přestupků nejvyšší, což kopíruje i trend ze statistiky Policie ČR,“ podtrhuje Libor Šebestík.

I přesto, že je činnost strážníků Městské policie nadále zaměřena zejména na oblast veřejného pořádku, který je hlavním úkolem MP, je nadále podíl dopravních přestupků z celkového počtu téměř 86 procent, co je procentuálně stejně jako v roce 2022. „Rozdíl je nepatrný. Oznamovatelé v 55 procentech oznamují dopravní přestupky, které je nutné řešit. Značnou část dopravních přestupků tvoří i přestupky spáchané při blokovém čištění, což činí 46 procent ze všech spáchaných dopravních přestupků. Podíl řešených přestupků domluvou celkem je 27 procent. Domluvy jsou ukládány zejména tam, kde je s ohledem na přitěžující a polehčující okolnosti dostačující, společenská škodlivost je nepatrná a není nutné ukládat pokutu příkazem,“ uzavírá prozatím toto téma Libor Šebestík, ředitel Městské policie Prostějov.

V některém z příštích vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku se budeme zabývat konkrétněji jednotlivými druhy přestupků, kterých se občané našeho města dopustili v loňském roce.

 

09 graf