Tak si to představte. Půjčíte si milion korun, ale zjistíte, že jej nebudete moci vrátit. A tak vám soud nařídí, abyste do pěti let po splátkách uhradili minimálně 900 korun! Že se to vyplatí? Zhruba do této situace se dostal Robert Změlík.

Pouze jeho dluhy jsou o několik řádů vyšší. Rodák z Ivaně, kde si na zahradě v jedenácti letech vybudoval své první atletické sportoviště, se v roce 1992 v Barceloně stal olympijským vítězem v desetiboji. Už o šest let později se vrhl na podnikání. V něm se mu po počátečním rychlém startu mírně řečeno nedařilo. Uzavřel jej s těžko představitelným dluhem 1,7 miliardy korun a skončil v osobním bankrotu. Nedávno soud rozhodl o jeho „oddlužení“. Za pět let musí splatit 0,09 procenta svých závazků.

 

V atletice lámal Robert Změlík jeden český rekord za druhým. A to samé se mu povedlo i v oblasti financí. V současnosti dluží vskutku závratnou sumu, kterou asi žádný člověk jen tak nepřekoná. Přitom ještě před osmi lety viděl olympijský vítěz z Barcelony v podnikání samé výhody. „Ve sportu makáte, vydáte ze sebe všechno, ale jednou se blbě odrazíte a je konec. Cítíte obrovské zklamání, že jste nesplnili to, co se od vás očekávalo. Byznys je o něčem jiném, tam uděláte chybu a místo deseti milionů máte devět. Ale nic strašného se vlastně nestalo,“ srovnával s neuvěřitelnou naivitou v jednom z rozhovorů Robert Změlík.

Celou řadu let musel rodák z Ivaně minimálně tušit, že to, co říká, se tak úplně nezakládá na pravdě. Už v roce 2010 prodělal desítky milionů korun. Tehdy se pokusil vydělat na levnějších telefonních hovorech prostřednictvím tzv. virtuálních operátorů. Ani jeho prodej doplňků stravy založený na principu tzv. multi-level marketingu z dlouhodobého hlediska rozhodně nebyl žádné terno. A tak všechny jeho firmy putovaly do konkurzu. Zůstaly po nich dluhy v celkové výši 1,7 miliardy korun. Zlomek z této částky se podařilo umořit rozprodejem majetku. V osobním bankrotu však skončil i sám Změlík, soud mu tak nedávno povolil „oddlužení“. „Plněním splátkového kalendáře se zpeněžením majetkové podstaty budou pohledávky nezajištěných věřitelů v průběhu příštích pěti let uspokojeny z 0,09 procenta, a to za předpokladu, že nedojde ke změně v majetkových a osobních poměrech dlužníka,“ uvádí se v usnesení Krajského soudu v Praze.

Výjimečný sportovec 

Vášeň Roberta Změlíka pro atletiku se začala projevovat na základní škole v Klenovicích na Hané, kde se mu dostalo všestranné přípravy. V jedenácti letech si udělal na zahradě doskočiště, dřevěné bloky i sektory pro hod koulí a oštěpem. V Prostějově jej pak vedl legendární Milan Čečman. Už ve 14 letech skočil do dálky 692 cm, čímž se ve své věkové kategorii stal dosud nepřekonaným rekordmanem. On sám byl pyšný na to, že více ve stejném věku neskočil ani jeho vzor Carl Lewis.

O rok později pak vytvořil dorostenecký rekord i ve víceboji. Vrchol jeho sportovní kariéry přišel v roce 1992, kdy se v Barceloně stal nejlepším všestranným atletem světa. Ze sportovních kolbišť Robert Změlík odešel už ve svých 29 letech, kdy se naplno vrhl na podnikání.

Lehkovážný podnikatel

V něm se zřejmě stal obětí vlastní lehkovážnosti. Nejprve na principu tzv. multi-level marketingu nabízel potravinové doplňky pro sportovce. Tento princip prodeje založený na síti distributorů je minimálně kontroverzní, připomíná pyramidové schéma a zejména z dlouhodobého hlediska se jeví jako neefektivní. 

Po úspěšném startu se Robert Změlík pokusil vydělat na levnějších telefonních hovorech. Jeho „virtuální operátor“ však skončil s obrovskými dluhy. „Dokud jsem nabízel telefonování jen skalním reprezentantům, šlapalo vše dobře. Pak se však objevili nejrůznější spekulanti, kteří zjistili, že od Změlíka je velmi jednoduché získat telefon téměř zdarma, který pak obratem mohou střelit v zastavárně. Samozřejmě neplatili paušály, jenže já jsem za SIM karty musel operátorovi platit celé dva roky, na něž byla smlouva uzavřena,“ komentoval již v roce 2010 podnikatel, který však očividně neztrácel naději, že se vše v dobré obrátí. Ani jeho další projekty se však nesetkaly s úspěchem, přestože mu astronomickou sumu půjčila mimo jiné skupina PPF. Ta zřejmě své pohledávky bude moci nyní odepsat.

Příběh Roberta Změlíka rozhodně není tak úplně ojedinělý. Hokejový brankář Roman Čechmánek, který si sportem vydělal přes 250 milionů korun, rovněž skončil v osobním bankrotu. Za jeho pádem stálo mimo jiné spojení s kontroverzním Bořivojem Krestou.