V pořadí již desáté jednání Zastupitelstva statutárního města Prostějova v tomto volebním období bylo na pořadu minulé úterý, samozřejmě tradičně v obřadní síni prostějovské radnice. Celé jednání mělo poměrně rychlý spád, přestože se v některých okamžicích zastupitelé „zasekli“ nad spornými body programu. Celkově lze ovšem říct, že schůze nejvyššího politického orgánu města konečně začínají probíhat v konstruktivním duchu a poměrně rychle. Samozřejmě až na některé tradiční výjimky.

 

Úterní jednání prostějovského zastupitelstva se obešlo bez omluvených Reného Kloce (ANO) a Lukáše Andrýska (PéVéčko). V úvodu složil slavnostní slib nový zastupitel Michal Drozd (Na rovinu!), jenž nahradil rezignujícího kolegu Martina Hájka. Hned nato byl čas vyhrazen řediteli Městské policie Prostějov Liboru Šebestíkovi, který přítomné komunální politiky informoval nejen o stavu veřejného pořádku, ale také o stavu a hospodaření městské policie. „Největším problémem při zachování veřejného pořádku v Prostějově jsou stále bezdomovci a jejich chování. Co se týká městské policie, tady máme problém s neustále se zvyšujícím věkovým průměrem strážníků. Ano, stárneme a v rámci přijímacích kampaní bohužel nepomáhá ani náborový příspěvek 50 tisíc korun,“ postěžoval si Libor Šebestík.

Zastupitelé v dalším průběhu schůze schválili dotace sportovním oddílům, dotace do sociální i kulturní oblasti. Poměrně delší diskuse se táhla okolo možného odkoupení bývalé židovské synagogy v Demelově ulici, o stěhování fotbalistů Haná Prostějov na hřiště ve Studentské ulici a zájem u některých opozičních zastupitelů vyvolal poměrně nečekaný odchod z funkce ředitele Lesů města Prostějova. Zastupitelé se vrátili také k nešťastnému silvestrovskému videomappingu, který se vůbec nepovedl. „Uděláme všechno pro to, aby se tato chyba už nikdy neopakovala,“ slíbil primátor Prostějova František Jura.

Uvedenými tématy se bude postupně Večerník zabývat v dalších vydáních.