O tomhle se hodně mluví a lidé už mají pochopitelný strach! Po celém jihu prostějovského regionu se již několik týdnů šíří informace o nebývalé sérii vloupání do rodinných domů. Zloději, kteří si z nich opakovaně odnáší finanční hotovost či šperky, policistům stále unikají.

Už v minulém čísle jsme podrobněji informovali o situaci ve Vranovicích-Kelčicích, kde byly v krátké době za sebou vykradeny hned tři domy. Neplatí to však pouze pro tuto obec. V nedalekých Vřesovicích se zloději vloupali do čtyř domů, tři nemovitosti byly postiženy v Otaslavicích a další v Mořicích či Želči. Obyvatelé těchto i mnoha dalších obcí tak mají jedinou otázku: kdy tohle skončí!?

Řada lidí v uplynulých týdnech nabyla dojmu, že vykradených domů musí být podstatně více, než jsme ve Večerníku uvedli. To se nám do jisté míry potvrdilo. „Od začátku nového roku na Prostějovsku evidujeme jedenáct případů vloupání do rodinných domů, z toho sedm z nich bylo nahlášeno v lednu,“ potvrdil vzrůstající čísla František Kořínek, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. Ve srovnání s předchozími lety se jedná o významný nárůst.  „V minulém roce jsme měli za celé první dva měsíce tři případy, z toho jeden v lednu,“ srovnal Kořínek.

Hodně se hovoří o tom, že všechna vloupání mají na svědomí stejní pachatelé. To ovšem policejní mluvčí nepotvrdil. „Věci se intenzivně věnují jak policisté místně příslušných obvodních oddělení, tak kriminalisté SKPV. To je vše, co v tuto chvíli na dané téma můžeme uvést,“ odpověděl František Kořínek na naše další četné dotazy s tím, že vzhledem k průběhu vyšetřování nelze být nikterak konkrétnější.

Vřesovice v ohrožení

Mezi lidmi se o celé záležitosti hodně mluví, mnozí neskrývají obavy. „Z naší obce se psalo o vykradení jednoho domu. Přitom během uplynulých šesti dní byly jen u nás v ulici vykradeny dva rodinné domy. Jeden byl vyloupený v noci a druhý během odpoledních hodin,“ napsala do redakce Večerníku čtenářka z Vřesovic.

Informaci o nebývalém nárůstu vloupaček nám potvrdil i dotyčný starosta. „Už nás to doopravdy štve! Co vím, tak u nás byly vykradeny celkem čtyři domy. Většinou se zloději zaměřovali na šperky a peníze v hotovosti. Už jsme o tom informovali v obecním rozhlase. Upozorňujeme, aby si lidé hlídali, co se v jejich ulici děje, a pomohli si tak navzájem ochránit své nemovitosti,“ řekl Josef Fica, který v čele Vřesovic působí již 16 let. „Za tu dobu nic podobného určitě nepamatuji,“ posteskl si. Podle něj museli mít zloději objekty dobře vytipovány. „Jeden z majitelů odjel z domu pouze na dvě hodiny, a když se vrátil, našel jej už vykradený,“ upozornil, že stačí opravdu málo...

Pomohou kamery?

Podobná situace panuje také v Otaslavicích. „U nás byly vykradeny dva opuštěné domy, jeden pokus o vloupání se nezdařil,“ potvrdil Marek Hýbl, starosta obce, kde již delší čas funguje kamerový systém. „Informace z něj mají samozřejmě policisté k dispozici,“ ujistil Večerník. Zavedení tohoto systému aktuálně zvažují také v Mořicích. I zde si totiž zloději jeden dům vyčíhli. „Stalo se to minulý týden na okraji vesnice, víc k tomu s ohledem na probíhající vyšetřování nemohu sdělovat,“ řekl nám starosta Tomáš Pavelka.   

Zatímco v loňském roce došlo na území prostějovského regionu „pouze“ ke třem vykradeným domovům, za letošní rok již policisté evidují jedenáct případů, což je takřka tří set procentní nárůst! V porovnání prvního měsíce jde letos dokonce o sedminásobné navýšení a v únoru trend pokračuje.

JAK PŘEDCHÁZET VYKRADENÍ? 

* Řádné zamykání objektu, ale i třeba branky oplocení. Už to může případného zloděje odradit. 

* Bezpečnost domu lze zvýšit instalací bezpečnostních prvků. Okna lze opatřit různými typy mříží či bezpečnostními fóliemi.

* Instalace různých kamerových či jiných elektronických zabezpečovacích systémů, případně napojených na pult centrální ochrany.

* Jedním z nejlepších preventivních opatření, a přitom levných, je udržování dobrých vztahů se sousedy. Lidé si tak mohou domy hlídat navzájem. Případný podezřelý pohyb pak hlásit na linku 158.

* Jako prevence vzniku větších škod je lepší nemít v domě zbytečně cenné věci či vysokou finanční hotovost.