Jaro už cítí i brambory ve sklepě. Pokud se chcete nechat obklopit různorodými květy, pak jich široko daleko nejvíc najdete v prostějovské botanické zahradě. Jejich záplava vás v těchto dnech skutečně ohromí. Zelený ráj v Lidické ulici letos slaví 90 let od svého založení. Při této příležitosti je na letošní rok připraven bohatý program. Odstartuje jej už toto pondělí 8. dubna samoobslužná stezka nazvaná Otvírání zahrady se skřítkem Šafránkem.

 

 Letos se prostějovská botanická zahrada dočkala celé řady úprav. Opravena byla zídka a část cestiček, vybudován byl nový domek na nářadí, natřené jsou konstrukce rozária a dokončuje se i oprava hlavního vstupu. Uvolnilo se i místo pro nové výsadby, takže se návštěvníci dočkají řady novinek.

Zajít si tam můžete po celý rok, nicméně od nadcházejícího týdne to bude stát opravdu za to. „Připravena je stezka se skřítkem Šafránkem, která zavede návštěvníky na ta aktuálně nejzajímavější místa v zahradě, kde uvidí krásně rozkvétající rostliny a zároveň budou moci plnit hravé úkoly. Věřím, že se zabaví celé rodiny,“ navnadil Libor Marčan, jenž v botanické zahradě mimo jiné pravidelně pořádá komentované prohlídky a spolupracuje s prostějovským Ekocentrem Iris.

Stezka měla původně ukazovat pomalu probouzející se přírodu, nakonec je vše trošku jinak. „Letošní jaro je teplotně extrémní. Řada rostlin je již v plném květu, což bývá obvyklé až tak o měsíc později. Má to i své stinné stránky v tom, že rychleji odkvétají,“ konstatoval Marčan, podle něhož by však stezka skřítka Šafránka měla být lidem k dispozici zhruba do konce dubna.

To však rozhodně nebude vše. Slavící botanická zahrada připravila program na celý rok. V sobotu 18. května se zde bude konat Den fascinace rostlinami, který by měl přítomné vést k zamyšlení, jak nezbytné jsou rostliny pro náš život a kde všude se s nimi můžeme setkat. Koncem května se bude konat tradiční Bylinková vycházka s Vláďou Vytáskem. Celá řada akcí pak bude připravena i na léto, kromě Dne otevřených zahrad či Letního questu půjde například také o červnové setkání na atraktivní téma spojení květin a módy.

 

Kdy je otevřeno?

 

říjen – duben

pondělí – pátek          08:00 – 15:00

květen – září

úterý – pátek  08:00 – 18:00

sobota            10:00 – 16:00