Mohutnými policejními manévry začal minulé pondělí ráno týden v Prostějově. Do Krokovy ulice se sjížděla blikající a houkající policejní auta ze všech stran, po chodnících běhali těžkooděnci v kuklách se samopaly, brokovnicemi a dalšími zbraněmi. To vše kvůli hlášení, že v ulici někdo střílel!

 

Operační důstojník přijal uvedeného dne kolem půl deváté ráno na tísňové lince 158 oznámení od v tu chvíli ještě neznámého muže, že slyší střelbu a všude kolem jsou mrtví lidé. Na místo proto vyrazily všechny policejní složky, a to od řadových strážníků až po specialisty na boj s teroristy.

 

Žádná střelba, žádní mrtví

Muži zákona okamžitě ohradili inkriminovaný prostor páskami a začali s evakuací obyvatel bydlících v Krokově ulici. Další policisté pak začali pátrat jak po střelci, tak po mrtvých, či zraněných. „Žádnou střelbu už ale nezjistili, stejně jako nikde nenalezli žádné mrtvé ani zraněné,“ sdělil policejní mluvčí Libor Hejtman.

Cvičení to nebylo

Obyvatelé zmíněné ulice, kteří kvůli akci museli nedobrovolně opustit své domovy, nechápali, co se děje. „Mysleli jsme, že jde o nějaké policejní cvičení, protože jsme žádnou střelbu neslyšeli ani neviděli nic podezřelého,“ řekla Večerníku starší žena bydlící poblíž údajného místa činu.

Střelba jen v hlavě

Muži zákona tedy začali pátrat také po oznamovateli činu, který se evidentně nestal. Nakonec se jim podařilo dohledat čtyřiačtyřicetiletého muže, který střelbu oznámil. „Na první pohled působil velice zmateně. Proto jsme u něj provedli test na návykové látky,“ prozradil policejní mluvčí Hejtman s tím, že po testu už měli muži zákona ve všem jasno. „Test byl pozitivní na amfetamin či metamfetamin,“ uvedl Hejtman.

Hrozí mu tři roky

Zfetovaného muže, který výstřely slyšel jen ve své hlavě, policisté zadrželi. Vyšetřovatel mu následně sdělil obvinění z trestného činu šíření poplašné zprávy. Za to může dotyčný strávit až tři roky v kriminále.