Velký úspěch zaznamenala v průběhu uplynulého týdne přední firma z našeho regionu. Společnost Laski ze Smržic obdržela na jednom ze tří největších zemědělských veletrhů v Evropě hlavní cenu Grand Prix. Na brněnském Techagru uspěla se svým bateriovým štěpkovačem řady LS 160. Zároveň tento stroj obdržel i ocenění časopisu Energie 21.

Veletrh Techagro na brněnském výstavišti probíhal od neděle 7. dubna do čtvrtka 11. dubna. Letos se konal po šestileté pauze zapříčiněné mimo jiné covidem. Zatím poslední ročník s rekordním počtem vystavovatelů se konal v roce 2018. I letos se zde sešlo několik set vystavovatelů, z nichž byla zhruba čtvrtina zahraničních. Desítkám tisíc návštěvníků byly prezentovány zejména nové trendy v zemědělství, v němž se čím dál více prosazují digitální technologie či navigační systémy.

Král městských parků

Smržická firma Laski je známá svým důrazem na pravidelné investice do inovací. I díky nim vyvinula svůj čistě elektrický štěpkovač dřeva, který je první svého druhu na světě. Štěpkovač LS 160AB se na rozdíl od jiných pyšní absencí veškeré hydrauliky. Své uplatnění najde na každé zahradě či v městském parku. „Sázka na elektřinu má nejen své ekologické, ale i ekonomické výhody. Postavený je na principu nejmodernějších technologií, kdy se pomocí několika řídicích jednotek optimalizuje štěpkování s jasným cílem: úspora energie baterií. Doslova každá „větev“ dostane svůj vlastní program. V kombinaci s robustními bateriemi a díky preciznímu řezacímu ústrojí zvládne na jedno nabití běžnou pracovní směnu,“ vysvětlil výhody smržického štěpkovače jednatel společnosti Laski Zdeněk Zapletal.

Úspěch ve světové konkurenci

Firma Laski zároveň spolupracuje se světovým výrobcem nejmodernějších elektrických akumulátorů schopných „našlapat“ do techniky více energie s menší hmotností baterií a zároveň ušetřit starosti většině zákazníků, které zajímá životnost baterie a snadnost její výměny.Pro společnost Laski vyrábějící zejména frézy na pařezy, štěpkovače, drážkovače a vysavače listí to není první podobný úspěch. I díky nim se jí daří prosadit se na velmi náročných západních trzích. Své výrobky dodává mimo jiné také do Norska, Holandska či na Island.