Lze slepě věřit životnímu partnerovi? Dá se bezmeznou důvěrou obhájit i to, že se dopustím podvodu a věřím, že to manžel nějak zařídí? To jsou otázky, před které je postavena porota v soudním přelíčení s Kateřinou Bajerovou (48). Obžalovaná si prokazatelně vzala úvěr u banky na jméno své společnosti, přičemž uvedla nepravdivé údaje. Ona sama se však staví do role oběti ze strany vlastního manžela, který jí měl zničit život. Lidsky i důkazně neobyčejně zašmodrchaný případ pokračoval uplynulé úterý 16. dubna u prostějovského soudu.  

 

Jako svědek před senátem nejprve vystoupil mladý muž z Valašska. Na první pohled typický „ogar z dědiny“ se stal jednatelem společnosti, která měla obchodovat s firmou Kateřiny Bajerové Designed by Kate. I díky tomu tato společnost získala úvěr ve výši 1,5 milionu korun, který by Česká spořitelna jinak neposkytla. Bance se zpět dosud vrátila pouze nepatrná částka. I proto po obžalované stále požaduje 1 410 746 korun.  

Ukázkový bílý kůň

Jak se ukázalo, v případě svědka se jednalo o přímo ukázkového „bílého koně“. Bývalý operátor přestavby lisu a řidič dodávky uvedl, že firmu si na sebe nechal přepsat za úplatu. Při podpisu u notářky pak byl pod vlivem alkoholu. Dle svých slov věřil tomu, že jako jednatel bude veden pouze tři měsíce, když se tak nestalo, předal věc právníkovi. „Vím, že teď vypadám jako totální blbec, že jsem jim to podepsal,“ vyjádřil se zcela upřímně s tím, že v celé záležitosti jednal nejprve s jedním kamarádem ze sousední vesnice a následně i s bývalým manželem obžalované Janem Pavlicou. Tomu se nelíbilo, že svědek nechal zablokovat peníze z úvěru, který si po jeho instrukcích na jméno „své“ nové firmy vzal. Jak se ukázalo, bylo to jednoznačně to nejrozumnější, co muž vůbec mohl udělat.

Místo splácení odjela do USA

Obžalovaná ke své škodě nic takového neučinila. Naopak peníze, které přišly na účet „její“ firmy, obratem přeposlala svým rodinným příslušníkům, jimž měla společně se svým manželem dlužit. Její sestra z nich následně financovala třítýdenní jazykový pobyt pro ni a její dceru v USA. „Nejednalo se o žádnou horentní sumu, celkem šlo zhruba o 300 tisíc korun,“ naznačila bezděčně svůj vztah k financím Kateřina Bajerová.

Předsedu senátu Petra Vrtěla za takových okolností zajímalo, proč obžalovaná ve svízelné situaci, kdy její manžel kvůli dluhům skončil i ve vězení, raději neupřednostnila splácení úvěru, jenž si vzala jako jednatelka společnosti a kvůli němuž nakonec skončila před soudem. „Proč jste tyto peníze raději nevzala a nevrátila bance?“ dotazoval se soudce. Obžalovaná reagovala pouze tím, že to „nebyly peníze její, ale sestry a bylo pouze na ní, jak s nimi naloží“.

Komu jinému důvěřovat?

Sestra obžalované v pozici svědka Kateřinu Bajerovou charakterizovala jako „důvěřivého, srdečného člověka“. „Když jsem ji upozorňovala na to, že se kvůli svému muži může dostat do problémů, tak mi vždy odpověděla: ‚Komu jinému bych měla důvěřovat než svému manželovi?‘“ vypověděla na policii žena pracující v bankovnictví. Navzdory podrobnému dokazování rozsudek stále nepadl, hlavní líčení bylo opět odročeno.