Předminulý víkend rezignoval na funkci šéfa fotbalového 1. SK Prostějov, a teď ještě toto! Primátor Prostějova František Jura se sice v úterý dostavil na jednání zastupitelstva, v obřadní síni radnice se ale nezdržel ani pět minut! Jeho pobledlý obličej nevěstil nic dobrého...

Prostějovští zastupitelé minulý týden s úžasem sledovali primátora Františka Juru, který si hned na úvod zasedání vzal slovo a oznámil komunálním politikům nečekanou zprávu. „Předávám řízení schůze kolegovi Rozehnalovi a já odcházím do dočasné pracovní neschopnosti,“ uvedl stroze František Jura a odešel z obřadní síně.

Co stojí za nečekaným odchodem Františka Jury z jednání zastupitelstva? Večerník se to snažil zjistit. A krátce hovořil i s prvním mužem Prostějova!

V úterý před jednáním zastupitelstva absolvoval ještě krátkou poradu se svými spolustraníky z hnutí ANO. Pak krátce po desáté hodině dopolední předstoupil František Jura před zastupitele a omluvil se z účasti kvůli nespecifikovaným zdravotním problémům. Jak dodal, v dalších dnech bude v pracovní neschopnosti...

Primátor František Jura nejprve zahájil zasedání zastupitelstva a absolvoval i prezentaci všech členů nejvyššího politického orgánu. Po pár minutách ale všem oznámil překvapivé sdělení. „Vážení kolegové, v tuto chvíli se z tohoto jednání omlouvám a řízení dnešního zasedání předávám náměstkovi Rozehnalovi. Co mohu sdělit nyní, tak nějakou blíže nespecifikovanou dobu budu v pracovní neschopnosti,“ uvedl stroze primátor Jura, načež hned nato opustil obřadní síň radnice.

Večerník se pak v dalším průběhu týdne snažil zjistit, co primátorovi města vlastně je. Ve čtvrtek první muž Prostějova naší redakci částečně odpověděl na naše dotazy. „Jsem v dočasné pracovní neschopnosti, kterou odhaduji na dva týdny. Vedení města samozřejmě funguje i beze mě, podobně jako bych měl dovolenou. Některé důležité věci se mnou kolegové konzultují telefonicky, zbývající řeší sami,“ řekl Večerníku František Jura bez toho, že by blíže specifikoval své zdravotní problémy. „Není to nijak tajné, pan Jura má menší problémy se srdíčkem a ucpanými cévami. Bude teď nějaký čas dojíždět do nemocnice k menším, ale pravidelným zákrokům,“ získal Večerník tuto informaci od dobře informovaného zdroje z prostějovské radnice.