K hrůzostrašné nehodě došlo v pondělí před polednem na železničním přejezdu u „myší díry“ ve Vrahovicích. Šofér luxusního BMW vjel na přejezd v době, kdy se ve směru od Olomouce řítil rychlík. Lokomotiva zasáhla zadní část automobilu a odmrštila ho dvacet metrů daleko. Šofér utrpěl naštěstí jen lehká zranění, hmotná škoda byla vyčíslena na 4,3 milionu korun.

 

V pondělí 15. února v 11.20 hodin došlo na železničním přejezdu v ulici Říční mezi Držovicemi a Prostějovem-Vrahovicemi ke střetu osobního automobilu s osobním vlakem. „Podle  dosavadního šetření měl třiatřicetiletý řidič BMW X5 na železniční přejezd vjet i přes varování světelného přejezdového zabezpečovacího zařízení, které bylo v provozu z důvodu blížícího se rychlíku ve směru od Olomouce k prostějovskému hlavnímu nádraží. Řidič s vozidlem před příjezdem vlaku prostor přejezdu nestihl včas opustit a došlo ke střetu pravé přední části vlaku se zadní částí vozidla. To bylo rychle jedoucím vlakem odhozeno do vzdálenosti asi 20 metrů od železničního přejezdu, přičemž poškodilo releový domek a sloup elektrického vedení,“ popsal hrůzostrašnou nehodu František Kořínek, tiskový mluvčí Policie ČR, územního odboru v Prostějově.

Řidič, který jel ve vozidle sám, při nehodě utrpěl lehké zranění, se kterým byl převezen do Fakultní nemocnice v Olomouci. Nikdo z přibližně šedesáti cestujících ve vlaku zraněn nebyl. Výše způsobené hmotné škody byla předběžně vyčíslena na více než 4,3 milionu korun. Alkohol u řidiče i strojvůdce vlaku policisté na místě vyloučili provedenými dechovými zkouškami.

Po prohlídce poškození vozidla na místě zadrželi osvědčení o jeho registraci. Přesné příčiny, okolnosti, míra zavinění i právní kvalifikace případného protiprávního jednání jsou předmětem dalšího šetření,“ konstatoval policejní mluvčí.

Na místo nehody dorazili také hasiči. „Ve vlaku cestovalo asi šedesát osob, ve spolupráci s policisty jsme je evakuovali. Nikdo nepotřeboval lékařské ošetření a všichni pak sami pěšky a bezpečně dorazili na blízké hlavní nádraží v Prostějově,“ potvrdila situaci na místě Lucie Balážová, tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje.

Provoz na železniční trati z Olomouce do Prostějova byl obnoven až těsně před půl druhou odpoledne. „Po dobu omezení provozu byla vlaková doprava odkloněna přes Přerov a cesta z Olomouce do Prostějova byla řešena náhradní autobusovou dopravou,“ sdělil mluvčí Českých drah Robert Pagan. 

Důležitým aspektem je také výše způsobené škody. Srážkou bylo zničeno nejen luxusní vozidlo BMW, škody vznikly i na zabezpečovacím zařízení přejezdu, lokomotivě, releovém domku i sloupu elektrického vedení. „Celková výše způsobené hmotné škody byla předběžně vyčíslena na více než 4,3 milionu korun,“ vypočítal František Kořínek.