Internetoví podvodníci jsou stále drzejší. V některých případech se na sociálních sítích vydávají za oblíbené celebrity. Svědčí o tom zkušenost naší čtenářky z Konicka, kterou tímto způsobem vodil za nos podvodník vydávající se za populárního kněze Zbigniewa Czendlika. Ona se však nedala. 

 

Zbigniew Czendlik pochází z Polska, přesto jde o zřejmě nejpopulárnějšího římskokatolického kněze u nás. Mnohokrát se objevil na televizní obrazovce, do povědomí širší veřejnosti se dostal díky přátelství s řadou lidí z oblasti politiky a showbyznysu. Díky tomu mimo jiné promluvil na pohřbu zpěváka Karla Gotta.

Velké popularitě se však těší i on sám a jeho besedy. Jednu takovou s velkým ohlasem uspořádal loni v září na konickém zámku. „Jeho povídání mě moc zaujalo. Proto jsem ho na facebooku požádala o přátelství,“ prozradila na úvod naše jednasedmdesátiletá čtenářka pocházející z Rakůvky.

Koncem letošního března se jí údajný Zbigniew Czendlik ozval na její messenger. „Napsal mi hodně šroubovaným jazykem něco v tom smyslu, že si váží opravdových fanoušků, a na závěr se mě zeptal, co si myslím o jeho hudbě. To už mi začalo být podezřelé, vše směřovalo k tomu, aby si řekl o peníze,“ pokračovala žena. Další konverzace pak pouze potvrdila, že na druhé straně rozhodně není polský kněz, ale podvodník. „Po mých dotazech se začal rozčilovat, co si o sobě myslím, že on je skutečná celebrita a já si nevážím jeho přízně. To by skutečný Zbigniew Czendlik určitě nikdy nenapsal,“ dodala žena, která falešnému knězi žádné peníze neposlala. Z tohoto důvodu nakonec ani nekontaktovala policii.

Přesto by před podobnými falešnými profily českých celebrit prostřednictvím Večerníku ráda varovala ostatní. „Mohou oslovit každého, a ne každý je může prokouknout. Pak už bude pozdě litovat,“ uzavřela čtenářka.