Rekonstrukce střechy, oprava soklu a fasády a jejich nátěrů, nátěrů vnějšího líce oken, oprava a nátěry klempířských prvků, repase věžiček. To vše jsou práce, které město nechává provádět na budově ZUŠ Vladimír Ambroze. Rekonstrukce v hodnotě více než 22 milionů korun započala v září 2023, dokončena by měla být v listopadu letošního roku.

 

 

Nejprve bylo nutné provést rekonstrukci střechy, protože do střešní konstrukce zatékalo. „Na základě zpracované projektové dokumentace byla nejprve provedena oprava sedlových a pultových střech, demontáž stávající krytiny a bednění, oprava krovu, výměna oplechování, nová krytina a oprava věží. Dále bude provedena oprava fasády dvorní i uliční a stejně také soklů,“ uvedl pro Večerník náměstek primátora Jiří Rozehnal.  

Při provádění prací byly sejmuty západní a východní věžičky. Východní již prošla repasí a byla znovu osazena v květnu, západní se na střechu vrátí v příštích týdnech. „Na nejvyšších částech věžiček byly objeveny tzv. ‚makovice‘, do kterých naši předkové obvykle ukládali vzkazy dalším generacím. Makovice byly otevřeny, bohužel však žádnou schránku s dobovými vzkazy neobsahovaly," doplnil Rozehnal.

Podle jeho slov rekonstrukce budovy ZUŠ probíhá bez problémů a v souladu se chváleným harmonogramem.

Budova na rohu Kravařovy ulice byla postavena roku 1903 jako internát obchodní akademie. V roce 1918 zde byla rodinná škola, od roku 1931 je sídlem hudební školy, nyní ZUŠ. Objekt není nemovitou kulturní památkou, nachází se ale v městské památkové zóně.