Není to tak dávno, co občané Krasické ulice sepsali petici za vykácení zhruba deseti javorů, jejichž padající nažky znečišťovaly zdejším obyvatelům chodníky i předzahrádky před jejich domy. Javory tehdy na příkaz radnice šly k zemi a byly nahrazeny „neškodnými“ duby. Zcela jinak se ale magistrát zachoval ke stížnostem lidí z ulic Vasila Škracha a Vícovské. A přitom jde o podobný druh javorů...

„U hřiště na křižovatce ulic Vasila Škracha a Vícovské jsou tři vzrostlé javory s větvemi obalenými nažkami, které padávají od podzimu až do jara. Nažky létají po celé ulici, zanáší kanály ve vjezdech domů i na silnici, jsou zkrátka všude. Pod stromy dělají silnou pokrývku, kde neporoste ani tráva. Takové stromy by si nikdo nezasadil poblíž domu, zahrádky a kanalizace. Možná se najde řešení a nahradí se tyto stromy jinými. Za to bychom byli moc rádi,“ napsal úředníkům jeden z obyvatel ulice Vasila Škracha v Prostějově.

Určitě nejen pro něj byla překvapením odpověď z odboru správy a údržby majetku města prostějovského magistrátu. „Jedná se o dospívající stromy javoru mléčného, a to dlouhodobě perspektivní s dobrým zdravotním stavem a rostoucí ve volné travnaté ploše na pozemku ve vlastnictví města. Javor mléčný je jeden z nejběžnějších javorů českých a slovenských ulic, stromořadí i parků. Správce zeleně zabezpečuje v dané lokalitě sečení trávy, sběr listí a úklid. Vzhledem k těmto skutečnostem nemá město žádný důvod tyto stromy kácet a nahrazovat jinými,“ uvedla vedoucí odboru Alexandra Klímková. „Do června tohoto roku budou tyto dřeviny ošetřeny zdravotním řezem,“ slíbila.