V pořadí už jednadvacáté jednání Zastupitelstva statutárního města Prostějova svolal na úterý 23. února primátor František Jura opět do hlavního sálu Společenského domu v Prostějově. Zastupitele čeká od 10.00 hodin dlouhý a náročný program jednání, který zahrnuje na šest desítek bodů. Kvůli přetrvávajícím protiepidemickým opatřením se tak zasedání tohoto vrcholného orgánu města uskuteční opět v „azylu“ prostějovského kulturáku, neboť hygienická pravidla ho stále nedovolují uspořádat v tradiční obřadní síni prostějovské radnice.

Po zahájení a schválení programu si zastupitelé z úst ředitele Městské policie Prostějov Jana Nagyho vyslechnou analýzu o stavu veřejného pořádku ve městě za rok 2020. „Této příležitosti pak využiji a s představiteli města Prostějova se rozloučím,“ prozradil Večerníku Jan Nagy, který po jednadvaceti letech opouští funkci šéfa strážníků a míří do důchodu. „Právě na úterním zasedání navrhneme zastupitelům, aby městskou policii dočasně řídil dosavadní zástupce ředitele Libor Šebestík, a to až do doby, než z výběrového řízení bude znám nástupce pana Nagyho,“ doplnil prostějovský primátor František Jura (ANO2011).

Exkluzivní rozhovor s Janem Nagym připravuje Večerník do příštího vydání.

Zastupitele pak čeká odložené schválení dalších přísedících Okresního soudu v Prostějově. „Schvalovat budeme i záměr přijetí investičního úvěrového rámce, dotace do sociální a zdravotní oblasti, na pořad jednání přijdou rozpočtová opatření ke stavebním investicím, prodeje či směny městských pozemků a další majetkoprávní záležitosti. Zabývat se budeme také projektem návštěvnického zázemí v Kolářových sadech, názvem pro nový park v Okružní ulici a schválíme také nové názvy ulic ve Vrahovicích,“ vypíchnul z programu první muž Prostějova.

Večerník dále vyčetl, že zastupitelé budou dále diskutovat nejen o stálých bodech v podobě budoucnosti jižní části centra Prostějova nebo o činnosti rady města, ale projednávat se bude také petice občanů o zákazu používání glyfosátů včetně Roundupu při ničení plevele ve městě, kterou podepsalo už 1 612 občanů Prostějova.

Představitelé města pak zastupitelům také přednesou zprávu o jednání se Správou železnic o osudu budovy místního nádraží. „Jednání jsou na dobré cestě, ale nezlobte se, informovat budu nejprve zastupitele,“ odpověděl Večerníku Jiří Rozehnal (ANO 2011), náměstek primátora pro stavební investice.

Večerník bude v úterý samozřejmě jako vždy u toho a z jednání zastupitelstva přinese v příštím jednání podrobné reportáže. Prvotní aktuality najdete bezprostředně po skončení jednání na www.vecernikpv.cz.