Tak už žádnou další fotografii neudělá... Po krátké nemoci zemřel minulé úterý 16. února 2021 v prostějovské nemocnici fotograf Karel Novák. Bylo mu 84 let. Prostějovská kultura tím přišla jednak o tvůrce, který dlouhodobě překračoval její hranice, a jednak o člověka, jenž se vždy živě zajímal o práci jiných. Pro ostatní byl nejen vzorem, ale často i příjemným společníkem.

 

 

Karel Novák miloval krásu ve všech jejích podobách. Nejčastěji a také nejraději ji objevoval u žen. Zatímco pro některé byl prostě fotografem nahotinek, jeho životní obzor byl výrazně širší i hlubší. „Byl vždy tam, kde se někdo svléká. A je zcela lhostejno, zda člověk v tu chvíli odhaluje svoji duši, či tělo,“ vystihl kurátor jeho poslední výstavy Miroslav Švancara. S Novákem se znal dlouhých šedesát let, když ve stejný rok maturovali na Vyšší střední lesnické škole v Hranicích na Moravě. 

Karel Novák si nade vše cenil svobodu a přirozenost. Tyto dvě hodnoty po celý život urputně hájil. „Mně vždy šlo o přirozenou krásu. Proto jsem nejraději fotil pouze při denním světle. Navíc jsem vždy chtěl, aby dívky na fotografiích byly takové, jaké jsou ve skutečnosti.  A to i s jejich případnými nedokonalostmi. Z duše se mi protiví, když z mladých žen někdo dělá něco, čím opravdu nejsou,“ řekl v dřívějším rozhovoru pro Večerník Karel Novák, jehož snímky stále zůstávají dokladem neobyčejného citu pro vlastní základy fotografického řemesla. Kladl v nich vždy pečlivý důraz na kompozici, úhel pohledu i práci se světlem. Všechny jeho fotografie jsou kultivované, některé mají až mystický nádech, z jiných naopak čiší lidská vitalita, radost a chuť do života.

Vedle fotografování Karel Novák miloval rovněž naturismus. I ten spojoval hlavně se svobodou. „Mohl jsem se tehdy poprvé postavit na břeh proti slunci, větru, vodě a poprvé jsem se cítil opravdu svobodný,“ vzpomínal s neobyčejnou chutí na den, kdy se prvně nahý koupal v Baltském moři.

Brzy se stal nadšeným propagátorem naturismu, například u plumlovské přehrady založil neoficiální nudistickou pláž. Díky této zálibě také mohl vzniknout ojedinělý archiv dokumentárních fotografií zachycujících se svěží bezprostředností svět, o němž mezi lidmi vždy panovaly zkreslené představy. Právě ten se stal podkladem pro výstavu Přirozeně v Moravské galerii v Brně. Následovala stejnojmenná kniha vyhodnocená jako jedna z nejkrásnějších v kategorii publikací o výtvarném umění.

Pro tehdy osmdesátiletého autora se jednalo o obrovskou satisfakci. Přitom v té době již bezmála šedesát let svojí kultivovanou tvorbou dokazoval, že si podobné ocenění dávno zasloužil. Už jen proto, že nade vší pochybnost potvrdil fakt, že ženy mohou být skutečně půvabné jedině tehdy, pokud zůstanou samy sebou....

KDO BYL KAREL NOVÁK?

Narodil se v roce 1936 v Prostějově. Svůj věk celý život přísně tajil. Povinnou školní docházku splnil na ZŠ T. G. Masaryka na Skálově náměstí. Ve vzdělání pokračoval na Střední lesnické škole v Hranicích, kde maturoval v roce 1961. Při zaměstnání studoval Školu výtvarné fotografie v Brně (1967–1969). Po absolutoriu nastoupil do prostějovských tiskáren jako reprodukční fotograf. Koncem roku 1989 tiskárny opustil a stal se fotografem na volné noze. Fotil na středometrážní fotoaparát Pentacon six, kromě toho využíval i dvě kinofilmové Minolty.

Fotografie z naturistického prostředí vystavil v roce 2013 společně s Jockem Sturgesem (USA) v Moravské galerii v Brně, Domě umění v Bratislavě a v roce 2014 v galerii Fiducia v Ostravě.  Mimo mnoha dalších výstav v ČR představil svá díla i v Mexiku, na Kubě, v Brazílii, Ekvádoru a dalších často exotických končinách. Jeho snímky byly zastoupeny v publikacích po celém světě. V roce 2015 mu byla věnována titulní strana časopisu Reflex. Jeho kniha Karel Novák: Přirozeně získala v roce 2016 cenu coby jedna z nejkrásnějších v kategorii publikací o výtvarném umění. Jeho poslední retrospektivní výstava proběhla loni na zámku v Tovačově.

Karel Novák byl krátce ženatý, s bývalou manželkou se však nestýkal. Jeho dcera Monika pracuje jako architekta a žije na Českomoravské vrchovině. Byl trojnásobným dědečkem. Kromě fotografování a naturismu byla jeho celoživotním koníčkem též akvaristika.