Plně naložený krmný vůz jsme ve čtvrtek dopoledne vyprošťovali na komunikaci z Kostelce na Hané ve směru na Lešany na Prostějovsku. 

Pod osmnáctitunovým speciálním zemědělským strojem se utrhla krajnice a sjel do příkopy. Hrozilo jeho převrácení. Velitel zásahu po průzkumu a zjištění, že je půda pod strojem a v jeho okolí velmi podmáčená, rozhodnul o povolání vyprošťovacího automobilu a technického speciálu.

Vozidlo jsme stabilizovali pomocí stabilizačních tyčí a klínů, následně jsme k jeho vyproštění využili 5 kusů vysokotlakých i nízkotlakých zvedacích vaků. S vytažením z podmáčené půdy pomohl pak vyprošťovací automobil, který hydraulickou rukou vozidlo vytáhnul zpět na komunikaci. Do akce byla nasazen i technický speciál s výkonným navijákem. Využít jsme museli kvůli podmáčené půdě rovněž dřevěný podklad, abychom vytažení těžkého zemědělského stroje usnadnili.

Komplikovaný zásah s využitím rozsáhlého vyprošťovacího vybavení jsme řešili přes 3 hodiny. Komunikace byla po dobu zásahu uzavřena.

Na místě zasahovala profesionální jednotka ze stanice Prostějov.

 

Zdroj: HZS OL