Statistika kriminality za uplynulý rok 2020 v rámci celého Olomouckého kraje je veskrze pozitivní. když došlo ke snížení počtu spáchaných trestných činů. Z Olomouckého kraje ale bohužel vybočuje pouze Prostějov, kde kriminalita oproti předchozímu letopočtu naopak stoupla.

A navíc je prostějovský region společně s olomouckým tím, kde vloni došlo k nejvyššímu počtu vražd. Potěšitelné ovšem je, že policisté ve všech městech kraje, tedy i v Prostějově, vykazují vyšší objasněnost případů. A jak dokládá tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR Olomouckého kraje Jitka Dolejšová, pachatelé se v loňském roce nejvíce „činili“ na úseku majetkové kriminality.

Nižší počet spáchaných trestných činů a naopak vyšší objasněnost ze strany policistů. To jsou hlavní aspekty statistiky kriminality v Olomouckém kraji za rok 2020. „Policisté zaznamenali celkem 8 369 trestných činů, což představuje oproti předchozímu roku pokles o 1 469 trestných činů. Objasněnost byla 58,62 procenta, což je mírný nárůst,“ pochvaluje si policejní mluvčí.

Za výraznějším poklesem nápadu trestné činnosti stojí podle policistů kromě dalších ukazatelů samozřejmě i opatření související s šířením výskytu nemoci covid-19, zejména pak snížení pohybu osob na veřejnosti. „Další možnou příčinou je také novelizace trestního zákoníku, ve které došlo ke změně hranice výše škody při kvalifikaci trestného činu na 10 tisíc korun,“ míní Dolejšová.

Zatímco v jednotlivých městech Olomouckého kraje v roce 2020 kriminalita skutečně klesala, v Prostějově tomu bylo naopak. I když šlo jen o nepatrný nárůst. „Prostějovský územní odbor registroval v loňském roce celkem 1 602 spáchaných trestných činů, což je o tři desítky případů více než tomu bylo v roce 2019. Ovšem v Prostějově se policistům o celé procento rovněž zvýšila objasněnost trestných činů, která činila třiašedesát procent,“ uvedla tisková mluvčí.

V čem byl nejvyšší vzestup trestné činnosti? „Na celkovém počtu se podílí téměř čtyřiceti procenty majetková kriminalita, i zde byl zaznamenán pokles počtu majetkových trestných činů. Z těch zjištěných, kterých bylo celkem 3 323, což je o 866 skutků méně než v roce předešlém, bylo objasněných 36, 9 procenta,“ vypočítává Jitka Dolejšová.

V kraji došlo také k poklesu násilností. „V roce 2020 bylo spácháno celkem 811 násilných skutků, což je pokles o dvaasedmdesát trestných činů a představuje to pokles o 8,2 procenta. Objasněno bylo 625 skutků, tedy 77,1 procenta z celkového nápadu. V roce 2019 bylo objasněno 623 násilných skutků a 70,6 procenta, meziročně tak došlo ke zvýšení objasněnosti o 6,5 procenta. Vloni bylo v rámci kraje spácháno také devět vražd. Z celkového počtu se ve třech případech jednalo o dokonanou vraždu a v šesti o vraždu ve stádiu pokusu. Objasněno bylo všech devět případů.  Ve čtyřech se stali obětmi muži, v pěti případech ženy. Motivem těchto nejzávažnějších trestných činů byly většinou rodinné a partnerské neshody, v pěti případech byli pachatelé pod vlivem alkoholu či jiných omamných a psychotropních látek,“ prozradila Jitka Dolejšová s tím, že ke čtyřem případům vražd došlo na Prostějovsku a shodně i Olomoucku, k jednomu pak na Přerovsku.

Za rok 2020 bylo na území kraje spácháno také 65 loupeží, ani jedna z nich nebyla na finanční instituci. Ve srovnání s předchozím letopočtem došlo k poklesu o šest skutků. „Objasněno bylo devětačtyřicet loupeží, což je 75,4 procenta.  Meziročně došlo k nárůstu objasněnosti o 3,6 procenta,“ připomíná policejní mluvčí.

Policisté řešili v loňském roce i mravnostní kriminalitu. „V tomto ohledu došlo bohužel ke zvýšení počtu případů, když bylo evidováno celkem 131 deliktů, což je o osm skutků více než v předešlých dvanácti měsících. Z toho osmašedesát případů objasněno.“ Případů pohlavního zneužití bylo v roce 2020 evidováno celkem 45 a z toho je 22 případů objasněných, což činí 48,9 procenta.

Bez zajímavosti nejsou ani další fakta z vývoje kriminality v Olomouckém kraji. V roce 2020 došlo také ke 49 případům trestných činů spáchaných na seniorech s celkovou škodou za bezmála dva miliony korun. Policisté rovněž obvinili 217 pachatelů trestné činnosti na úseku drog a dále bylo zaznamenáno 1 072 skutků hospodářské kriminality. „Loňský rok byl bohatý i na případy podvodů přes internet či sociální sítě. Celkový nápad činil 574 trestných činů, avšak jedná se o pokles padesát případů. Z evidovaného nápadu pak bylo 296 trestných činů objasněno, což činí osmačtyřicet procent,“ uzavírá mluvčí krajských strážců zákona.

Vyhodnocení trestné činnosti za rok 2020 najdete zde.