Od pondělí 15. února se v interiérech na prostějovských základních školách i v mateřinkách začalo s prováděním ochranných nástřiků, které mají likvidovat zárodky viru covid-19. Ještě týž týden se však do projektu, na který prostějovští radní vyčlenili 1,7 milionu korun, vložila senátorka Jitka Chalánková s podezřením, že látka, kterou odborná firma nástřiky provádí, je zdraví škodlivá.

Primátor František Jura akci zastavil s tím, že na úterním jednání zastupitelstva v úterý 23. února se bude o všem jednat. A stalo se. Po zhruba hodinové diskuzi se ovšem k žádným závěrům nedošlo a nástřiky ve školách i školkách jsou nadále pozastaveny.

 

Hned v úvodu projednávání tohoto bodu programu vystoupil před zastupiteli Petr Smékal, jednatel firmy, která nástřiky pod značkou Nanology v prostějovských školských zařízeních provádí. „Funguje to tak, že nanočástice oxidu titaničitého v kombinaci se světlem spustí takzvanou fotokatalýzu, která ničí veškeré mikroorganismy, hlavně tedy viry a bakterie. Po nařčení senátorky Chalánkové, které považuji za úplně scestné, jsem tu od toho, abych dokázal, že prováděné nástřiky jsou naprosto zdraví nezávadné,“ řekl Smékal, přičemž během následujících minut jmenoval veškeré dokumenty a certifikáty, které nezávadnost látky prokazují. „Od roku 2012 provádíme nástřiky stejnou látkou v desítkách nemocnic, školských zařízeních a aktuálně máme velkou zakázku od Ministerstva vnitra ČR. Vedení prostějovského magistrátu jsem během uplynulého týdne dodal další dokumenty a materiály, podle kterých Zdravotní ústav v Ostravě testoval nástřikovou látku, kterou používáme. Podle těchto certifikátů látka splňuje všechny parametry Evropské komise,“ dodal.

Zastupitelé ale namítli, že uvedené certifikáty mají datum roku 2012 a navíc jiný zdravotní ústav v Praze nedávno zveřejnil, že látka obsahuje karcinogeny. „Používáme prostředek na bázi oxidu titaničitého, který se jinak vyskytuje v zubních pastách či lécích. Ano, určitá část či forma tohoto oxidu může být škodlivá a obsahovat karcinogenní látky, ale to není případ prostředku, který využíváme při ochranných nástřicích ve školách či nemocnicích. A co se týká certifikátů z roku 2012, to je sice pravda, ale už nějakou dobu máme požádáno o aktualizaci těchto dokumentů,“ ujistil Petr Smékal.

Další více než půlhodinová diskuze na zastupitelstvu se víceméně zvrhla na odborná vyjádření. Přes určité nejistoty jsou si ale radní jistí, že nástřik není zdraví škodlivý, ba naopak je proti nákaze covid-19 velice účinný.

„Problém dnešní doby je to, že se pořád neustále na něco čeká a nedělá se skoro nic. A přibývá stále více a více nakažených. My jsme chtěli vyjít problémům naproti, a proto jsme začali s nástřiky ve školách a mateřinkách. Kdybychom neměli odborné certifikáty o látce, kterou se nástřiky provádějí, určitě bychom do toho nešli,“ pronesl primátor František Jura (ANO). „Ve škole, kde byl nástřik prováděn, chodí do třídy moje malá vnučka. Myslíte, že bych si dovolil ji nějak ohrozit? To určitě ne,“ dodal náměstek primátora Jan Krchňavý (PéVéčko), který má ve své gesci právě školství v Prostějově.

Pro Večerník se během uplynulého víkendu k celé záležitosti vyjádřila také senátorka za Prostějovsko, Kojetínsko a Tovačovsko, na jejíž popud celá kauza vlastně vznikla. „Přiznám se, že úterní jednání zastupitelstva jsem nesledovala, protože po celý týden jsem měla v Senátu práce až nad hlavu. Nechám se ale od opozičních zastupitelů informovat, kam se celá kauza posunula. Na můj dopis mi odpověděl také pan primátor Jura, takže v následujícím týdnu budu vše vyhodnocovat. Tento příběh určitě nekončí,“ řekla Jitka Chalánková.

Prostějovské zastupitelstvo se však většinou hlasů shodlo na tom, že proticovidové nástřiky ve školských zařízeních budou i nadále zastaveny do doby, než město bude mít k dispozici všechny aktualizované certifikáty a odborné posudky. „Jakmile budou, svolám schůzku se všemi předsedy klubů v zastupitelstvu a rozhodneme se, zda v nástřicích pokračovat,“ ukončil diskuzi primátor František Jura.