Dopravní provoz v Říční ulici směrem k dálničnímu podjezdu už není tak bezpečný jako dřív. A několik týdnů ještě nebude! Po hrůzostrašné nehodě z pondělí 15. února totiž na přejezdu u „myší díry“ ve Vrahovicích stále ještě nefunguje zabezpečovací zařízení. Vlaky zde projíždějí krokem a řidiči vozidel musí před kolejemi zastavit na „stopce“.

 

 

Vozidlo BMW, které rychlík odmrštil z přejezdu desítky metrů daleko od kolejí, doslova a do písmene převrátilo plechový domek, v němž je ukryt mozek celého zabezpečovacího zařízení železničního přejezdu v Říční ulici. Domek je nyní vyvrácený a čouhají z něj elektrické kabely. Světelné ani zvukové výstražné zařízení tak už dva týdny nefunguje!

„Nejsme správcem této tratě a bohužel nemáme žádné informace ohledně opravy zabezpečovacího zařízení,“ uvedla na dotaz Večerníku Anna Kajlíková, mluvčí prostějovského magistrátu.

Řidiče tak na nefunkčnost, a tím i značné nebezpečí varuje těsně před přejezdem u „myší díry“ z obou stran žlutá výstražná tabule a před kolejemi jsou nuceni zastavit před značkou STOP. Omezena je také jízda vlaků, i rychlíky tudy musí projíždět krokem.

„Na opravu poškozené technologie muselo být realizováno výběrové řízení v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Správa železnic již uzavřela smlouvu se zhotovitelem, který práce dokončí do třiceti dnů. Kvůli termínům dodání nezbytných součástí technologie bohužel není možné trvání opravy zkrátit,“ informoval exkluzivně Večerník Dušan Gavenda, tiskový mluvčí Generálního ředitelství Správy železnic v Praze.

Nezbývá než apelovat na řidiče, aby byli maximálně opatrní a dodržovali nařízení daná dopravními značkami. Nutnost zastavit před přejezdem a pořádně se rozhlédnout je totiž životně důležité! Tady jde totiž skutečně o život!