Tak nám tu plumlovskou přehradu nakonec úplně nevypustí! Jak už Večerník informoval loni v létě, nádrž čekají rozsáhlé opravy přepadu hráze. V souvislosti s tím se hovořilo i o vypouštění. K tomu nakonec nedojde, potřebné snížení hladiny by plavce nijak omezit nemělo. S pracemi se začne už v březnu a potrvají do podzimu příštího roku. Předpokládané náklady na stavební práce jsou 30,5 milionu korun.

 

 

Povodí Moravy zahájí v březnu další etapu rekonstrukce plumlovské přehrady. Ta se dočká úprav a modernizace, aby splnila nové požadavky na zabezpečení vodních děl. Po úpravách má přehrada zvládnout i desetitisíciletou povodeň.

Práce budou probíhat na hrázi i pod ní. „Půjde o kompletní rekonstrukci přelivné zdi bezpečnostního přelivu, přespárování dlažby ve spadišti a na dně skluzu, kompletní rekonstrukci vývaru pod hrází, opravu opěrné paty a pravobřežního opevnění. Smyslem připravovaných opatření je bezpečné převedení extrémních povodní a prodloužení životnosti plumlovské přehrady. Po osmdesáti letech bezproblémového provozu si nádrž tyto úpravy zaslouží,“ uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Při stavbě budou stavební práce prováděny tak, aby nedocházelo k znečištění vody. Práce začnou ještě v březnu 2021 a potrvají do podzimu 2022. Modernizace navazuje na rekonstrukci hráze, která proběhla v letech 2012–2013.

Vše se neobejde bez snížení hladiny vody v přehradě. „To je však nezbytné i pro plánované práce na přemostění přítoku do vodní nádrže, po němž má vést nová cyklostezka, kterou připravuje město Plumlov,“ upozornil tiskový mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař s tím, že rekreaci na nádrži by neměl průběh prací nijak komplikovat. „Harmonogram prací jsme naplánovali tak, aby nádrž mohla sloužit ke koupání a další rekreaci. Navíc jsme snižování hladiny upravovali tak, abychom vyšli vstříc městu Plumlov při dokončení cyklostezky, kvůli kterému je nutné hladinu také snížit.  Nádrž tedy nebudeme vypouštět, hladinu pouze snížíme,“ popsal investiční ředitel Povodí Moravy Tomáš Bělaška.

Výraznější pokles hladiny je naplánován na samotný počátek prací, následně už budou vodohospodáři hladinu zvyšovat. I během rekonstrukce by přehrada měla dál bez problému sloužit svému účelu. „V případě, že do nádrže v důsledku náhlých a prudkých dešťů začne přitékat velké množství vody, bude vodní nádrž i v průběhu rekonstrukce schopna převést případnou povodňovou vlnu,“ ubezpečil Chmelař.