Iniciátoři petice proti zákazu používání chemických prostředků a zejména Roundupu při ničení plevele v Prostějově už vloni dvakrát předstoupili před zastupitele, minulé úterý pak znovu. Autoři petice, kterou podepsalo už 1 612 občanů, požadují okamžitý zákaz používání glyfosátů a při ošetřování zeleně chtějí chemii nahradit párou či jinými ekologickými prostředky.

„Slíbili jste, že budete hledat jiné alternativní metody a používání Roundupu zastavíte. Nic z toho jste nesplnili a už vloni v létě jste trávníky i další místa stříkali znovu. Navíc bez potřebného označení ošetřované lokality a dokonce v blízkosti školek či dětských hřišť,“ peskovala především členy rady města Jana Jílková, jedna z iniciátorek protestní petice.

Po bezmála hodinové diskuzi nakonec zastupitelé odhlasovali usnesení pouze o tom, že petici berou na vědomí. „Chemické ošetřování se bude i nadále používat. Výjimkou budou plochy v okolí mateřských a základních škol, sportovních zařízení a dětských hřišť, kde se již používá a používat se bude alternativní způsob – likvidace horkou párou. Chtěli bychom do budoucna likvidaci horkou párou rozšířit i na další lokality, zatím to ale kapacitně nejde,“ sdělil Večerníku Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek primátora Statutárního města.