(Radka Miloševská, tisková mluvčí Nemocnice Prostějov) Mezinárodní zlaté ocenění ESO Angels Award získalo v roce 2020 Iktové centrum Nemocnice AGEL Prostějov za péči o pacienty s cévní mozkovou příhodou (CMP). Nemocnici jej udělila Evropská organizace pro CMP (European Stroke Organisation – ESO), která sleduje zvyšování kvality péče napříč evropskými centry.

Jako součást sítě center vysoce specializované péče o pacienty s iktem, tedy cévní mozkovou příhodou, sleduje neurologické oddělení Nemocnice AGEL Prostějov od počátku své existence mnoho indikátorů v mezích předem stanovených intervalů. „Data do nových mezinárodních registrů zadáváme od roku 2016. Pro udělení ESO Angels Award se hodnotí několik základních kategorií, mezi které patří procento pacientů s CMP podstupujících rekanalizační terapii, dále procento pacientů léčených nejdéle do šedesáti minut, vyšetření poruch polykání, nasazení vhodné sekundární prevence a mnoho dalších parametrů,“ vysvětluje primářka neurologického oddělení Nemocnice AGEL Prostějov Gabriela Krejstová. Podle ní sledování těchto parametrů a porovnávání s výsledky v jiných zdravotnických zařízeních vede ke zkvalitňování péče o svěřené pacienty. „Každý měsíc obdržíme zpětné reporty o reálných výsledcích za uplynulé období a pracujeme na dalším vychytání případných nedostatků,“ říká dále primářka. Jak doplňuje, zdokonalováním všech diagnostických a léčebných procesů u pacientů s cévními mozkovými příhodami se intenzivně zabývá od roku 2013. „Za toto období došlo v naší nemocnici k výraznému pokroku v kvalitě poskytované péče. Dostali jsme se na špici hodnoceného žebříčku v rámci naší republiky a dosáhli jsme výborných výsledků i v rámci mezinárodního srovnání. Získané ocenění je pro nás proto velkým vyznamenáním a všichni zaměstnanci naší neurologie z toho mají velkou radost. Pro mě osobně je to jeden z dokladů smysluplnosti mé práce. Těší mě to především za naše pacienty,” konstatovala primářka.

Cévní mozkové příhody jsou druhou nejčastější příčinou úmrtí a nejčastější příčinou invalidity u lidí středního a vyššího věku. Základem péče o postižené cévní mozkovou příhodou je kvalitní radiodiagnostika a dobře fungující neurologické oddělení se specializovanou jednotkou intenzivní péče. „Klíčové je včas odlišit mrtvici od jiných onemocnění a bezodkladně zahájit léčbu. Léčba se zaměřuje na obnovení průchodnosti ucpané mozkové tepny, která je příčinou mozkové příhody asi v osmdesáti pěti procentech případů,“ upřesňuje Gabriela Krejstová.

S cévní mozkovou příhodou léčí v nemocnici Prostějov kolem 400 pacientů ročně. „Na našem pracovišti se snažíme registrovat a zavádět do praxe všechny nové trendy. Za nejvýznamnější krok kupředu v poslední době považuji zavedení a osvojení si změny celé logistiky pacienta avizovaného jako cévní mozková příhoda. Pacienta telefonicky avízovaného záchrannou službou jako kandidáta trombolýzy tak směrujeme přímo na CT pracoviště. Ještě před příjezdem posádky jsou telefonicky odebrány potřebné anamnestické údaje, vytvořeny žádanky a je nastoupen celý trombolytický team. Pacient je rychle vyšetřen a adekvátně léčen. Po celou dobu je do výsledku potřebných vyšetření přítomna i posádka záchranky, aby v případě uzávěru velké cévy pacienta ihned transportovala do komplexního centra v Olomouci, se kterým úzce spolupracujeme,“ objasnila dále primářka Neurologického oddělení Nemocnice AGEL Prostějov a dodala: „Naši pacienti dostali k 1. lednu 2021 veliký dar právě pro prevenci cévních mozkových příhod. V rámci prevence mohou lékaři rizikovým pacientům předepisovat konečně bez omezení nové léky na ředění krve. Dlouhá léta se určité léky z této skupiny mohly nasadit až po splnění složitých podmínek. Nyní je to pro naše pacienty úžasná výhoda.“

Neurologické oddělení prostějovské nemocnice průměrně ošetří 15 000 nemocných ročně. Hospitalizace je nutná pro zhruba půldruhou tisícovku pacientů. „V uplynulém roce ošetřilo neurologické oddělení celkem přes třináct tisíc pacientů, jedná se o celkový soubor ambulantních i hospitalizovaných případů. Na počtech ošetřených za loňský rok se nám již bohužel mírně odráží pandemie koronaviru, s nutností poskytnutí personálních i prostorových kapacit našeho oddělení jiným odbornostem v naší nemocnici,“ upřesnila závěrem primářka.