Již tuto středu 17. března zahájí provoz velké očkovací centrum v Prostějově. Město se na jeho zřízení dohodlo s místní nemocnicí. Očkovací centrum pro celý region vznikne ve Společenském domě v Komenského ulici, lidově zvaném „Kasko“. V doprovodu primátora Statutárního města Prostějov Františka Jury a Jiřího Ševčíka, předsedy představenstva společnosti AGEL Středomoravské nemocniční, si připravené centrum prohlédl uplynulý pátek i hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

„V minulých dnech jsem se v prostějovské nemocnici přesvědčil, že její očkovací kapacita zhruba dvou set pacientů denně byla naplněna. Protože jsme se na tuto situaci už dopředu připravovali, mohl jsem za město operativně nabídnout řešení v budově Společenského domu,“ říká prostějovský primátor František Jura.

Celé centrum je promyšleno už od parkovacích míst pro občany v sousedství budovy přes příjem hosteskami ve foyeru budovy, vyřízení potřebné administrativy, odchodu lidí do čekárny, vyvolávacího systému na očkování, následného provedení zákroku a poté i půlhodinové pauzy po výkonu. Organizátoři mysleli i na osoby se zdravotním postižením, ty budou moci využít rampu a výtah. „S přípravami už skutečně finišujeme. Nábytek i výpočetní technika už jsou na místě, nyní řešíme detaily na parkovišti včetně vhodného povrchu a osazení dopravních značek,“ prozradil v pátek primátor Jura s tím, že připraveno bude i zázemí pro zdravotnický personál.

„V přízemí Společenského domu – očkovacího centra – bude zřízeno pracoviště registrace. V prvním patře bude zřízeno předběžně pět očkovacích boxů s lékaři a zdravotnickým personálem. Sál bude rozdělen na dvě části – tedy dvě čekárny pro očkované obyvatele,“ přidal vedoucí Oddělení krizového řízení Magistrátu města Prostějova Adolf Labák.

Podle předsedy představenstva společnosti AGEL Středomoravské nemocniční Jiřího Ševčíka centrum první den provozu naočkuje 200 pacientů, poté bude možné denně kapacitu zvýšit až na 500 lidí. „Počítáme s provozem od pondělí do pátku od osmi do šestnácti hodin. Když budeme mít dostatek vakcín, rádi jej rozšíříme i na víkendy, případně provozní dobu prodloužíme až do večera,“ dodává Ševčík.

Kromě poskytnutí budovy a zajištění provozních záležitostí město centru pomůže i personálem. S administrativou budou zdravotnickému zařízení pomáhat pedagogové, kteří nyní nemohou být celý den se svými žáky ve školách. A podle potřeby se k nim také přidají zaměstnanci magistrátu. O bezpečnostní asistenci se postará Městská policie Prostějov.

První pacienty přivítá centrum ve středu 17. března. A Večerník bude u toho!

Mapu očkovacího centra najdete ZDE!