V polovině prosince loňského roku vyhlásil prostějovský magistrát záměr prodeje dvou velkých pozemků v Holandské ulici v těsné blízkosti nedávno nově zrekonstruované prodejny Lidl. Nejen Večerník tento postup radnice překvapil, neboť před čtyřmi lety se předchozí vedení města chlubilo tím, že právě zde hodlá ve své režii postavit komunitní domy. Na stole byl už dokonce připravený projekt včetně stavebního povolení. Nyní se ovšem radní chtějí pozemků zbavit, a to kvůli stejnému účelu. Podmínkou prodeje je totiž výstavba potřebných domů s levnými byty, a to především pro seniory. Tentokrát už za soukroné peníze

V roce 2017 měli tehdejší radní v plánu postavit v Holandské ulici komunitní domy z rozpočtu města, a dokonce už měli v kapse i stavební povolení. Přednost ale tenkrát dostala výstavba domu v Sušilově ulici. „Poté, co jsme vyměnili pozemky se společností Lidl, aby se oba domy do lokality vešly, jsme požádali o stavební povolení. Při stavebním řízení ale byl proti stavbě komunitních domů majitel sousedního pozemku, pole mezi místem stavby a aquaparkem. Lépe řečeno, vznesl několik požadavků, které byly ze strany města neakceptovatelné. Podali jsme proti nim odvolání a uspěli jsme, stavební povolení nám bylo před pár dny konečně vydáno,“ sdělil Večerníku v létě roku 2017 Zdeněk Fišer (ČSSD), tehdejší náměstek primátorky pro stavební investice. „Letos začneme v Sušilově ulici, a pokud to půjde, domy pro seniory v Holandské začneme stavět v roce 2018,“ dodal tehdy Fišer.

Jak je ale dnes patrné, nic z těchto plánů magistrát nesplnil a svůj záměr už ani neuskuteční. Současní radní naopak pozemky v Holandské ulici chtějí prodat, aby na nich komunitní domy postavil soukromník. „Ano, chtěli bychom, aby podle námi zpracované projektové dokumentace soukromý investor vybudoval komunitní domy,“ potvrdil Večerníku Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek primátora Statutárního města Prostějova. Vzápětí také vysvětlil, proč se město zbavilo možnosti postavit zmíněné komunitní domy v Holandské ulici ve vlastní režii. „Rozhodli jsme se pro prodej pozemků, včetně projektové dokumentace a stavebního povolení, z důvodu současné situace. I když je finanční situace magistrátu zatím velmi dobrá, tak nevíme, jak se bude stav financí vyvíjet do budoucna. Přesto bychom chtěli, aby byly bytové domy vybudovány, a proto jsme zvolili formu vypsání záměru prodeje pro soukromé investory,“ objasnil Pospíšil.

„Chceme rekonstruovat kulturní dům, čeká nás řešení nového bazénu, a současně se ve městě objevuje řada developerů, kteří staví byty různých velikostí, tedy i ty seniory požadované jednopokojové či garsonky. Proto jsme od výstavby bytů upustili a pozemek nabídli k prodeji s podmínkou výstavby bytů,“ přidala náměstkyně prostějovského primátora Alena Rašková (ČSSD), která má ve své gesci sociální oblast.

Večerník vzápětí zajímalo, zda na záměr prodeje už někdo zareagoval a jestli se tak objevil nějaký vážný zájemce? „Do záměru se prozatím nikdo nepřihlásil, přičemž termín vyprší osmého března (tj. dnes – pozn.red.). Pokud by se našel zájemce, pak bychom mohli prodej schválit už na dubnovém zastupitelstvu,“ odpověděl první náměstek primátora Jiří Pospíšil.

V Prostějově je dlouhodobý nedostatek bytů pro potřebné občany, zejména pro seniory. „Vlastníme celkem asi čtyři stovky bytů v domech s pečovatelskou službou. Dalších žádostí je asi 290 na garsonky, 60 na jednopokojové byty. Nutno ovšem říct, že řada uchazečů si podala žádost s tím, že zatím nepotřebuje situaci řešit, ale aby vzhledem k čekací době byli zvýhodněni, až jednou budou DPS potřebovat,“ prozradila Alena Rašková. „Ještě považuji za důležité uvést, že domy s pečovatelskou službou je nezajišťují, jak si mnohdy lidé myslí podle názvu! Občané si je však mohou objednat, ať bydlí kdekoliv. Samozřejmě se ale za ně platí.“

Za prodej pozemků v Holandské ulici si radní slibují miliony korun do městské pokladny. „Budou součástí finančních rezerv města a do budoucna se mohou využít třeba na zmíněnou stavbu plaveckého bazénu nebo třeba na jinou potřebnou investiční akci,“ uzavřel toto téma Jiří Pospíšil.

 

počet žádostí o byty v komunitních domech v prostějově

rok                  počet žádostí

2017                345

2018                382

2019                360

2020                315