I když meteorologové tuto možnost připouštěli, kdo by takovým předpovědím věřil? A přece! V sobotu 20. března byl první jarní den, ovšem to, co se dělo po celém regionu pár dnů předtím, nenasvědčovalo vůbec příchodu jara. Už ve středu ráno byly zasypány obce přívaly až patnácticentimetrové sněhové nadílky a v pátek museli do ulic vyjet silničáři s radlicemi a solí také přímo v Prostějově...

Předpovědi „rosniček“ o náhlém ochlazení a sněhových přeháňkách se vyplnily dokonale. Kdo se ve středu 17. března probudil například v Otaslavicích a přál si vidět z okna paprsky jarního sluníčka, byl v šoku. Nejen tuto obec přikryla uprostřed minulého týdne bílá peřina! Ostatní místa regionu na tom byla podobně a v páteční ráno byl zasypán i Prostějov.

„Zažil jsem už patnáct centimetrů sněhu začátkem dubna na Velikonoce, což bylo před sedmi nebo osmi lety. Myslel jsem si ale, že nic takového se už opakovat nebude,“ kroutil hlavou muž z Vrahovic, který ráno před šestou hodinou odmetal nánosy sněhu z auta. „Ještě že už mám poryté záhony,“ pochválil se další z mužů.

Ranní sníh v pátek však z ulic i zahrad brzy roztál, ovšem to ale zdaleka nebyl konec. Paní zima si s Prostějovany zalaškovala ještě v odpoledních hodinách, kdy se na město snesla zhruba dvouhodinová chumelenice.

Něco takového by se už ale nyní opakovat nemělo. Podle meteorologů by se už ve středu v Prostějově měly denní teploty přehoupnout přes 10 stupňů Celsia, o víkendu pak má už být slunečno a 15 stupňů nad nulou.

Tak co, bude to už skutečně ono vytoužené jaro?