Dnes je sobota 18.10.2025, svátek slaví Lukáš
Hygienici vyrazili do provozoven dětského stravování
Foto: internet

Ve třetím čtvrtletí roku 2025 provedli zaměstnanci Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje se sídlem v Olomouci v zařízeních školního stravování a ostatních stravovacích službách pro děti a mladistvé v Olomouckém kraji celkem 41 kontrol, z toho 40 kontrol se týkalo zařízení školního stravování a 1 kontrola ostatních stravovacích služeb pro děti nezapsaných v rejstříku škol a školských zařízení.

„Potěšující je, že nedostatky byly zjištěny pouze při jedné kontrole. Za nedostatky, které se týkaly zejména provozní hygieny, byla udělena 1 pokuta ve výši tisíc korun," uvedla mluvčí hygieny Markéta Koutná.

V osmi školních jídelnách bylo navíc v uvedeném období v rámci kontroly provedeno orientační stanovení koncentrace soli (NaCl) v polévkách, kdy pouze v jedné polévce byla zjištěná optimální koncentrace soli. Orientační stanovení koncentrace soli je vždy spojeno s přiměřenou edukací personálu školních jídelen a výdejen ze strany zaměstnanců hygienické stanice. Světová zdravotnická organizace doporučuje omezit příjem soli na 5 gramů denně pro dospělého člověka, což představuje zarovnanou kávovou lžičku. Zhruba 4 gramy jsou přitom již obsažené v potravinách. „Na dosolování při přípravě pokrmů tak už moc prostoru nezbývá. Zvýšený příjem soli je spojován zejména s rizikem vzniku a rozvoje vysokého krevního tlaku (hypertenze) a s ním i jeho komplikací, např. mozkové mrtvice a srdečního infarktu. Proto je důležité nadměrný příjem soli omezovat už v dětském věku, a to i ve školním stravování," doplnila mluvčí.