Nepříjemnou zkušenost s pořádností lidí nyní udělali ve Vrchoslavicích na jihu Prostějovska. A ne poprvé. Zatím neznámý člověk obci zaneřádil odpadem areál Zamlýní, kde se koná i oblíbený festival Rockový mlýn. A skladba odpadu? Různorodá. Na místě se tak vyskytly dámský deodorant, obaly od potravin, zubní pasta nebo použitý respirátor…

 

„Předpokládáme, že to není nikdo od nás, protože své lidi známe. Navíc je zvláštní, že si ten člověk dal tolik práce, že musel někde zastavit a pak jít ještě kus pěšky s odpadem,“ uvedl starosta obce Dušan Svozílek.

Obec se nakonec rozhodla řešit problém po své ose. Bez zásahu dalších úřadů. „Policii jsme nekontaktovali, řešíme to tak, že to uklidíme. Je to naše povinnost. Na někoho podezření ale máme,“ konstatoval pro Večerník starosta. Konkrétní však být nechtěl.

Bohužel nejedná se zdaleka o první případ, kdy podobné chování v katastru obce zaznamenali. Lidé si některé jeho kouty se smetištěm pletou pravidelně. „Bohužel se u nás černé skládky množí. A množí se i přesto, že je prodloužený výběr poplatků za odpady. Takže i když lidi nemají zaplaceno, i tak se jim vyváží. Nechápu tedy, proč to někdo dělá,“ kroutí hlavou Svozílek.

Na Prostějovsku nejde o ojedinělé případy. Jako nepovolené úložiště odpadu pravidelně slouží třeba i lesík lemující koryto říčky Brodečky.