Zatímco se policisté, hasiči a koneckonců i lékaři záchranné služby často během roku prezentují výsledky své činnosti, mnohdy i denně, na celníky zas až tak moc vidět není. Celní úřad pro Olomoucký kraj tu a tam pošle médiím tiskovou zprávu o odhalení převážených drog, pašovaných cigaret či jiných komodit, nicméně stává se tak párkrát do roka.

Proto určitě není bez zajímavosti rozebrat si podrobněji to, čím se pracovníci Celního úřadu ČR pro Olomoucký kraj skutečně zabývají a jaké mají výsledky. Konkrétní činnost popsala mluvčí Marie Bortlová.

„Přestože v České republice platí kvůli pandemii nejrůznější opatření omezující služby, obchod či přeshraniční pohyb, činnost celníků v Olomouckém kraji zůstává i nadále úspěšná. V loňském roce se jim podařilo do státního rozpočtu přispět částkou téměř 1,816 miliardy korun, což je přibližně o 139 milionů korun více než v předchozím roce. Jedná se o částku vybranou na cle, spotřebních daních, pokutách a dalších poplatcích,“ shrnula Marie Bortlová, tisková mluvčí Celního úřadu ČR pro Olomoucký kraj. Vzápětí rozebrala a popsala jednotlivé činnosti, kterými se celníci v Olomouckém kraji zabývají. A přidala samozřejmě také výsledky.

Celní řízení

Jednou z primárních činností celního úřadu je dovoz a vývoz zboží přes vnější hranice Evropské unie, kdy projednal v minulém roce 25 184 případů dovozu a 38 446 případů vývozu. „Celkově se pak v rámci zmíněné agendy vybralo v Olomouckém kraji clo ve výši 259,8 milionu korun. Je však třeba podotknout, že během vyhlášení nouzových stavů v roce 2020 nedošlo k přerušení celního projednávání,“ uvedla Marie Bortlová.

Správa daní

Další primární činností, která si zaslouží pozornost, je oblast spotřebních daní. „Za nejvýznamnější komoditu podléhající spotřební dani můžeme považovat líh, u kterého byl v roce 2020 i v kraji zaznamenán nárůst výběru daně. Celkově se tedy jednalo o částku ve výši 1,152 miliardy korun. Objektivně je však nutné doplnit, že k 1. lednu tohoto roku nabyla účinnosti nová legislativa, jež výrazně zvýšila sazby spotřební daně z lihu, což se také promítlo v nárůstu inkasa spotřební daně. Součástí inkasa spotřební daně z lihu je i pěstitelské pálení, kde Celní úřad pro Olomoucký kraj má ve své působnosti celkem 81 pěstitelských pálenic, u kterých provádí pracovníci kontrolní činnost. Jedná se o více než 15 procent z celkového počtu pálenic v České republice. Naopak u uhrazené daně z piva došlo oproti roku 2019 k poklesu. V roce 2020 byla uhrazená spotřební daň ve výši 165 milionů korun. Důvodem je s největší pravděpodobností vliv vyhlášených nouzových stavů v roce 2020,“ domnívá se mluvčí krajských celníků. 

Oproti výběru spotřebních daní celní úřad daně daňovým subjektům také vrací. „V loňském roce bylo daňovým subjektům na základě žádosti vráceno 203,1 milionu na spotřební dani z minerálních olejů. Jedná se o systém takzvaných vratek, které si uplatňují zpravidla subjekty využívající minerální oleje pro zemědělskou prvovýrobu či hospodaření v lese. Jako pomyslnou tečku za problematikou spotřebních daní mohu zmínit důležitost denaturací lihu. Olomoučtí celníci v loňském roce prováděli daňový dozor u zvýšeného počtu 532 denaturací, čímž výrazně přispěli k výrobě 0,9 milionu litrů dezinfekčních prostředků pro potřeby zamezení šíření koronaviru,“ připomněla Marie Bortlová.

Dělená správa

Významnou kompetencí celní správy je také takzvaná dělená správa, která zajišťuje v zákonem stanovených případech platební povinnosti uložené jinými správními orgány, které jsou vybírány a vymáhány celním úřadem. „V uplynulém roce bylo v Olomouckém kraji zaznamenáno 16 757 případů v celkové hodnotě přesahující 244 milionů korun,“ spočítala Bortlová.

Dohledové činnosti celního úřadu

 

Na závěr nesmíme opomenout dohledové činnosti celního úřadu, kde v roce 2020 celníci v Olomouckém kraji zaznamenali významné záchyty v oblasti kontrol duševního vlastnictví, kde zajistili zboží v celkové hodnotě přesahující 10 milionů korun, které porušovalo práva majitelů duševního vlastnictví. Ve 122 případech pak odhalili nelegální přepravu omamných a psychotropních látek. „Celní úřad v loňském roce přistihl na zpoplatněných komunikacích Olomouckého kraje celkem 1 799 řidičů, kteří neměli uhrazené mýtné nebo neměli na čelním skle vylepenou dálniční známku. V případě nevylepených dálničních známek uložili celníci 678 pokut v příkazním řízení na místě ve výši 839 300 korun a 4 případy postoupili do správního řízení. Při kontrolách časového zpoplatnění zaznamenal celní úřad celkem 1 117 případů porušení právních předpisů. Na pokutách v příkazním řízení na místě za tyto přestupky vybral od řidičů 1 170 950 korun a 217 případů předal do správního řízení. Dále bylo v roce 2020 uloženo 87 kaucí v souvislosti s možným porušením zákona o silniční dopravě a byla takto vybrána částka bezmála půl milionu korun,“ doplnila statistická čísla Marie tisková mluvčí Celního úřadu ČR pro Olomoucký kraj.