Tohoto si nejde nevšimnout. Během uplynulého víkendu vyrazily do okolí plumlovské přehrady davy lidí. Mnozí z nich se pozastavovali nad nízkým stavem hladiny v nádrži. Jak Večerník už opakovaně informoval, za odpuštěním stojí zejména další fáze opravy hráze, která byla nedávno zahájena.

Hladina v plumlovské přehradě poklesla natolik, že už je vidět tzv. stará hráz, po níž se někteří z výletníků procházeli. „Tak málo vody tu už dlouho nepamatuji. Naposledy byla stará hráz vidět v době, kdy byla přehrada několik let vypuštěna,“ zavzpomínal na situaci před sedmi lety jeden z procházejících.

Ke snížení hladiny v přehradě došlo kvůli probíhající rekonstrukci hráze za zhruba 30,5 milionu korun. Práce by měly trvat až do podzimu příštího roku. „Jde o kompletní rekonstrukci přelivné zdi bezpečnostního přelivu, přespárování dlažby ve spadišti a na dně skluzu, kompletní rekonstrukci vývaru pod hrází, opravu opěrné paty a pomístní opravu pravobřežního opevnění. Smyslem připravovaných opatření je bezpečné převedení extrémních povodní a prodloužení životnosti plumlovské přehrady. Po osmdesáti letech bezproblémového provozu si nádrž tyto úpravy zaslouží,“ prozradil Václav Gargulák, generální ředitel Povodí Moravy.

Po výraznějším poklesu by měli vodohospodáři hladinu opět zvyšovat, a i během rekonstrukce by přehrada měla dál bez problémů sloužit svému účelu. Probíhající modernizace navazuje na opravy hráze, které proběhly v letech 2012–2013. Po dokončení rekonstrukce b měla plumlovská přehrada zvládnout i tisíciletou povodeň.