Tuhle lokomotivu stále ještě zná snad každý člověk nejen z Prostějova. Před hlavním nádražím stála od roku 1980. Zhruba před čtyřmi roky ji ovšem zapálili bezdomovci, kteří v ní pravidelně nocovali. Přestože nebyla vážněji poškozena, šlo o pomyslnou poslední kapku. Mašinka se následně v roce 2017 stěhovala do Muzea ČD v Lužné u Rakovníka. Jak to s ní vypadá nyní?

Kouzelné Muzeum Českých drah se nachází v bývalém depu v Lužné u Rakovníka, které je obklopené romantickými křivoklátskými lesy. Pochlubit se může největší sbírkou parních lokomotiv na našem území, z nichž některé pamatují ještě období Rakouska-Uherska. Patří mezi ně i typická představitelka moravských lokálek, která jako jediná zůstala zachována u Českých drah. Ta řadu let byla skutečným symbolem prostějovského přednádraží. Nyní byste ji možná ani nepoznali.

„Aktuálně se pracuje na finálním očištění starých nátěrů a opravě pojezdu lokomotivy. Práce budou zakončeny novým lakem,“ prozradil ředitel Centra historických vozidel Českých drah Miloslav Kothera.

Cílem muzea pro letošní rok je uvést lokomotivu do takového stavu, aby mohla být opět představena veřejnosti. „Rádi bychom z ní vytvořili interaktivní exponát Muzea Českých drah, který si budou návštěvníci moci osahat a pořádně zblízka prohlédnout,“ přidal Kothera.

Stroj byl vyroben na konci devatenáctého století a poslední jízdu absolvoval do cukrovaru v Bedihošti v roce 1968. Lokomotivu určenou ke sešrotování zrenovovali v sedmdesátých letech nadšení železničáři. „I když mě mrzí, že mašinku z Prostějova odvezli, tak je pro ni asi dobře, že našla azyl v muzeu. Je tam chráněná a dostává se jí odborné péče,“ komentoval současné umístění prostějovské lokomotivy Martin Novák, který se v minulosti o dnes již bývalý skvost města staral.