Mario Hangurbadžo pochází z početné cikánské rodiny, která řadu let obývala totálně zchátralý dům v Žeranovské ulici v Prostějově, jenž byl v průběhu uplynulého týdne srovnán se zemí. On sám ho již loni společně se svými sourozenci a maminkou Zlaticí opustil, když se přestěhoval na nechvalně proslulou ubytovnu v Olomoucké ulici. Je to už zhruba pět let, co se dopustil své první loupeže a dokonce na nějakou dobu okusil prostředí věznice. Nyní se po čase k Okresnímu soudu v Prostějově opět vrátil. Úterní líčení sledoval Večerník naživo.

Jedenadvacetiletý Hangurbadžo byl obžalován z toho, že se podílel na loupeži, k níž došlo loni v září. Zhruba hodinu před půlnocí dva nezletilí lupiči u OC Haná v Plumlovské ulici dvakrát kopem srazili na zem čtyřiašedesátiletého důchodce, kterého pak obrali o mobil. Policistům se podařilo nejen pachatele dopadnout, ale přístroj dohledat a majiteli jej vrátit. Ten si následně musel koupit pouze novou sim kartu v hodnotě pěti set korun.

Důchodce to bral s nadhledem

Poškozený senior z přepadení žádnou velkou vědu nedělal. „Kdyby mi nevzali telefon, tak bych policii ani nevolal. Příjemné to sice úplně nebylo, ale už jsem na to zapomněl. Chci mít hlavně klid,“ prohlásil u soudu starší muž, jemuž rodina obžalovaného jako náhradu škody dala rovných tisíc korun.

Sám obžalovaný, jenž už je otcem, se do loupeže aktivně nijak nezapojil. Dle obžaloby měl pouze „hlídat“, aby se do ní nepřimíchal například někdo z náhodných kolemjdoucích.

Musí si dávat pozor 

Vzhledem k těmto okolnostem stejně jako k tomu, že se Mario Hangurbadžo ke všemu doznal a poškozenému se omluvil, rozhodl se soud zvolit podmíněný trest, a to konkrétně na dobu 30 měsíců. V průběhu dva a půl roku trvající zkušební doby však Hangurbadžo nesmí spáchat žádný zločin, jinak se mu tresty sečtou.

„Je to, doufám, poslední varování. Bohužel rodiče vám dobrým příkladem právě nebyli, nicméně jste dospělý a je na vás, jaké kamarády i jakou životní cestu si zvolíte. Budu jen rád, pokud vás nedovede až do věznice,“ rozloučil se s obžalovaným soudce Petr Vrtěl.

Rozsudek je již pravomocný.