Tenhle člověk se do vězení vyloženě těší. Na svobodě očividně žít neumí. A možná ani nechce. Recidivista Pavel Gábor svého času vykrádal v Prostějově jednu hospodu za druhou. Vloupal se mimo jiné i do chráněné dílny Senza v Tylově ulici, kde pracují lidé se zdravotním postižením.

Za to byl před pěti lety odsouzen do vězení. Z něj byl loni v únoru propuštěn, na svobodě však dlouho nepobyl. Minulé úterý se ocitl opět na lavici obžalovaných v síni Okresního soudu v Prostějově.

K čemu je tenhle člověk dobrý? Většinu života tráví v base, a když tam právě není, tak krade. Tak by se dal stručně charakterizovat život dvaatřicetiletého Pavla Gábora, který byl v úterý 30. března obžalován z toho, že od února 2020 více jak deseti lidem prodával nebezpečný pervitin. Zatímco většina drogových dealerů dokud dýchá, tak zatlouká, Gábor na to šel úplně jinak a policistům se přiznal i k věcem, o nichž oni sami neměli ani tušení. Díky tomu byl soud s ním víceméně formalitou.

Státní zástupce Ivo Černík tak mohl s advokátem obžalovaného uzavřít dohodu o vině a trestu, které soud po určitých připomínkách posvětil a následně poslal Pavla Gábora do vězení na 30 měsíců. „Jedinou polehčující okolností je v tomto případě úplné doznání, v němž obžalovaný podrobně uvedl, od koho a komu drogy prodával. Na druhou stranu trest původně navržený státním zástupcem mi přišel nepřiměřeně nízký, a to zejména s ohledem na bohatou trestní minulost obžalovaného a také fakt, že s prodejem drog začal ihned po svém propuštění z vězení,“ okomentoval podmínky dohody soudce Petr Vrtěl.

Rozsudek je již pravomocný, nicméně uvedený trest není pro Pavla Gábora posledním. Další dostane v souvislosti s krádežemi, jichž se během svého posledního pobytu na svobodě dopouštěl. Ty však zatím prostějovský soud neprojednával.