Vrahovická ulice se proměnila ve staveniště. A řidičům nezbývá než lokalitu složitě objíždět. Totéž platí i pro šoféry autobusů, kteří v případě této dopravní uzavírky nemají výjimku. Výrazně se tak změnila trasa linky číslo 5. Stejně tak se ovšem změnila samotná linka, místo pětky totiž nyní východem Prostějova projíždí jednapadesátka.

Bus s tímto číslem projíždí svoji trasu jednou za hodinu, ve špičce však i třikrát. Cestující vozí směrem na Vrahovice-Hanačku, následně se stáčí do Kralického Háje a nezvykle směrem od Kralic na Hané se pak vrací do Prostějova.

Náměstkyně prostějovského primátora pro oblast dopravy Alena Rašková k této novince prozradila, jak dlouho bude fungovat? „Po opravě se věci vrátí do starých kolejí,“ říká ujišťuje.

Přesto i tak by prý v budoucnu mohla nová linka vzniknout. A inspirací by se mohla stát právě současná jednapadesátka. „Podniky se ozývají, že by tam chtěly linku. Jak to tam bude jezdit, kolik lidí to bude využívat, podle toho se budeme bavit dále,“ prozrazuje náměstkyně. V dalších týdnech a měsících se tak bude vyhodnocovat a počítat. Podle Raškové by čísla měla být i přes nynější období koronaviru relevantní. „Pandemie vytíženost spojů tolik neovlivní, vždyť fabriky fungují,“ dodává.