Tisíc let starý hrob byl narušen až v důsledku současné pandemie... Policisté vyjížděli minulou středu do Kralic na Hané, kde muž na své zahradě našel metr pod zemí lidskou kostru. Nejedná se ovšem o následek žádného kriminálního činu. Přivolaní archeologové odhadli, že se jedná o hrob z devátého až jedenáctého století.

 

„Ve středu 14. dubna po šestnácté hodině jsme přijali oznámení o nálezu lidských kostí na zahradě rodinného domu v Tyršově ulici v Kralicích na Hané. Na místo vyslaní policisté zjistili, že kosti jsou uloženy v hloubce necelého metru. Čtyřicetiletý oznamovatel je nalezl při kopání bazénu, k němuž se rozhodl mimo jiné také z důvodu vyhlášených vládních omezení, díky kterým získal množství volného času,“ informoval František Kořínek, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Policisté potvrdili, že se s nejvyšší pravděpodobností jedná o lidské kosti a podle jejich stavu usoudili, že jsou v zemi uloženy již velmi dlouho. „Proto byl na místo přizván pracovník Ústavu archeologické památkové péče Brno, který stanovil, že se pravděpodobně jedná o pohřeb z období devátého až jedenáctého století, tedy, že kosti zde odpočívají již asi tisíc let. Tak daleko do minulosti věcná příslušnost policistů nesahá, proto bude další nakládání s nálezem v rukách archeologů, kteří si místo převzali k odbornému prozkoumání,“ dodal František Kořínek.