Krásná příroda, čistý vzduch, romanticky zalesněná krajina v okolí a blahodárný vliv jeskyní na dětský organismus. Přesně na to desítky let lákal rozsáhlý areál nacházející se ve Vojtěchově nedaleko známých Javoříčských jeskyní. Jenže časy se mění. Před sedmi lety byla ozdravovna uzavřena. Už je to dva roky, co jí svitla naděje, když pozemky pod ní získaly nového majitele. Navzdory tomu se s ní stále nic neděje.

Do ozdravovny Mladeč-Vojtěchov jezdívalo ročně i 650 dětí s astmatem či alergiemi. Postupně se však jejich počty snižovaly na desítky. Léčebný pobyt tu trval většinou tři týdny a děti během něj mohly využívat 20 pokojů v hlavní budově, jídelnu, saunu, filmový sál, ordinaci lékaře či dvě studovny. Nedílnou součástí ozdravovny bývala dokonce základní a mateřská škola. K dispozici byl i pěkný venkovní bazén, který je však již řadu let nevyužívaný.

Pozemky, na nichž se areál nachází, byly v majetku Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který je za 1,4 milionu prodal Richardu Morávkovi. Známý developer stál mimo jiné za projektem vybudování olomoucké Galerie Šantovka či za společností Manthellan, která chtěla podobné obchodně společenské centrum zřídit také v Prostějově.

Ovšem tak jako v případě druhého jmenovaného projektu, ani ve Vojtřechově se stále nepodařilo dát věci do pohybu. Zchátralá ozdravovna byla v průběhu roku dokonce nějaký čas i volně přístupná. Nyní už je brána vedoucí do areálu opět uzavřená.

„V této věci se stále nic neděje. Slyšel jsem něco o tom, že by zde v budoucnu mohlo vyrůst zdravotnické zařízení. Oficiálně však nic k dispozici nemám,“ odpověděl na naše četné dotazy pouze takto stručně starosta Hvozdu Josef Šmíd. Sám majitel se v minulosti k otázkám Večerníku na možné využití areálu nevyjádřil a nic se na tom doposud nezměnilo.