Na škodlivost olověných broků upozorňují zejména milovníci ptactva. Dle českých ornitologů v Evropě olovo otráví odhadem kolem milionu ptáků ročně. Vysoká dávka olova vede rovnou k úhynu. Pokud se jedinci dostane do těla malé množství olova, nemůže pták trávit potravu, nepracuje mu dobře srdce, olovo ochromuje jeho nervovou soustavu a narušuje mu rozmnožování. Olovo je jedovaté přirozeně i pro člověka. Myslivci však upozorňují, že střely z jiného materiálu by pro lidi mohly být mnohem nebezpečnější.

Ornitologové upozorňují, že olovo škodí v jakémkoliv množství. Nejvíce dle nich zasahuje dravce a vodní ptactvo. Mezi opeřence ohrožené častými otravami olovem patří například orel mořský, labuť malá nebo plameňák růžový.

Chtějí úplný zákaz

Pro volně žijící živočichy jsou zásadními zdroji olověné střelivo a rybářské zátěže známé jako olůvka. Do těla zvířete se pak dostávají konzumací broků a olůvek, což způsobuje přímou otravu, nebo z kontaminované vody, půdy nebo kořisti, což vede k nepřímé otravě. V současné době se olovem nesmí lovit vodní ptactvo na mokřadech. To by ovšem ornitologové chtěli změnit. „Z reálné situace v Česku víme, že omezení zákazu pouze na mokřady problém neřeší. Jediná cesta, jak zabránit otravám ptáků a vlastně celého životního prostředí, je úplný zákaz používání olova při lovu nejen v mokřadech, ale i na suchozemských stanovištích,“ píše se na webu České společnosti ornitologické. Podle ornitologů existuje vhodných bezolovnatých alternativ celá řada a jsou dostupné i na našem trhu. Vzorem má být Dánsko, kde se bez olova loví řadu let.

Nevyzpytatelné střely

S tímto však myslivci ostře nesouhlasí. „Zákaz olova by měl nemalé praktické dopady. V současnosti neexistuje dostupná alternativa olova, která by měla podobné vlastnosti. Olovo v sobě spojuje ideální hmotnost a tvarovatelnost. Střely například z oceli se budou nevyzpytatelně odrážet, čímž ohrozí střelce či jeho okolí,“ uvedl mimo jiné Vlastimil Waic z Českomoravské myslivecké jednoty.