Náročný zásah v členitém a rozlehlém objektu ubytovny mají za sebou hasiči v Zábřehu. Hořel zde jeden z obydlených pokojů i jeho vybavení. Díky rychlé lokalizaci požáru a souběžné záchraně a evakuaci osob ze silně zakouřené budovy nedošlo k žádnému zranění. 

Požár v zábřežské ubytovně byl nahlášen na naše krajské operační a informační středisko v pátek 23. dubna těsně před 20. hodinou. Naši operační důstojníci na místo ihned vyslali jednotky z prvního stupně požárního poplachu a výškovou techniku. Po příjezdu na místo a průzkumu rozsáhlého dvoupodlažního objektu několika pátracími skupinami bylo potvrzeno, že hoří jeden z pokojů. Byly zahájeny hasební práce a souběžně jsme v silně zakouřeném a členitém objektu s minimální viditelností vyhledávali po jednotlivých pokojích obyvatele domu a postupně jsme je vyváděli ven. Někteří z nich se evakuovali samovolně, jednoho obyvatele budovy jsme pomocí výškové techniky sundali ze střechy objektu. Celkově jsme museli pečlivě, ale velmi rychle prohledat 35 pokojů. Zachránili jsme takto 12 osob, evakuováno bylo v souhrnu 52 lidí.

 

Pokoj, v němž došlo ke vzniku požáru, shořel v celém rozsahu včetně vybavení. Plameny jsme dostali pod kontrolu během necelých 30 minut. Přetlakovou ventilací jsme ubytovnu odvětrali a následně se mohli lidé vrátit do svých pokojů. Náhradní ubytování nebylo nutné zajišťovat.

Náročný zásah po celou dobu probíhal v dýchací technice. Komplikovala jej rozlehlost a členitost dvoupodlažního objektu, množství osob i pokojů, silné zakouření s minimální viditelností, která ztěžovala orientaci nejen hasičům, ale také místním obyvatelům.

Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel příčin požáru ve spolupráci s kriminalisty PČR. Škoda byla předběžně odhadnuta na půl milionu korun.

Na místě zasahovalo 5 jednotek. Konkrétně 3 profesionální jednotky ze Zábřehu, Šumperku a Olomouce a jednotky SDH ze Zábřehu a Lukavice.

Zdroj:HZS olomouckého kraje