Tak tohle byla skutečně bída. Už druhý rok probíhá mizérie v podobě vládních nařízení souvisejících s koronavirou pandemií, které si vůči sportu a kultuře neberou servítky. Pocítili jsme to už všichni. A v prvním čtvrtletí 2021 to na vlastní kůži zažili pořadatelé a účastníci plesů. Jedno už je nyní jisté, oblíbená kratochvíle, které se obyčejně účastní velká část obyvatelstva, se letos konat jednoduše nekonala…

Prostějov, město sportu. Tohle přízvisko už snad známe všichni. Co takhle ale Prostějov, město plesů? Či spíše Prostějovsko, region plesů? Obojí sedí. Každoročně se v regionu uskuteční přinejmenším stovka plesových akcí. V některých vesnicích se jejich počet blíží půltuctu, prim pochopitelně hraje hlavně Prostějov. Ať už jsou to plesy maturitní, školní, hasičské, zemědělské, firemní, zkrátka každý týden se koná některý. Každý ale přinesl zábavu, mnohá setkání a spoustu zážitků.

Loni ještě většina plesů stihla proběhnout. Letošek je ale jiný, koronavirová opatření do toho doslova hodila vidle. Výsledkem je, že plesová sezóna ani nezačala, natož aby v těchto dnech vyvrcholila. To znamená velký zásah do společenského života, ale taky do života kulturních stánků. „Přišli jsme o asi osmnáct nasmlouvaných plesů, minimálně další desítka byla zrušena již předem. Šlo o plesy maturitní, firemní a taky armády,“ uvedl ředitel Společenského domu Prostějov Ivo Peštuka. Už loni přitom muselo být pár plesů zrušeno. „V roce 2020 jsme odepsali tři plesy. Sezóna přitom měla podle objednávek vypadat skvěle, v plánu byla divadelní představení, koncerty a mnoho. Říkali jsme si, jak to bude super, že barák bude pořád plný, ale ono nic,“ povzdechl si Peštuka.

Nejde však jen o ztráty společenské, ale i finanční. „Každoročně děláme tři plesy, o všechny jsme přišli. Takže z toho samozřejmě nic nebude. A zisk by byl poměrně dost velký, průměrně to je sto padesát tisíc korun,“ poznamenal za klub TJ Sokol Čechovice Josef Sklenář. Což znamená jediné, bude se muset šetřit. „Teď musíme pracovat s částkou na tuhle sezónu, která je o to nižší. Teď nevznikají náklady na pořádání nákladů, cestovné, tak se to o něco sníží. Ale ovlivní nás to, budeme muset dost razantně šetřit na údržbě,“ vysvětlil.

I pro další spolky jde o výpadek společenský i ekonomický. Nejčastěji pořádají plesy hasiči, myslivci nebo sokolové. Hodně si tím přilepšují i obecní rozpočty, především pronájmem kulturních zařízení, z nichž mezi ty nejznámější patří třeba žárovický kulturní dům. Nejvíce poškozený je ale Prostějov, gymnazisté přišli o maturitní a reprezentační plesy, akce přišli rovněž agrárníci, vojáci, firma Koutný nebo třeba nevidomí. „Co na to mohu říct jiného, než že polituji současnou situaci. Patřila jsem k těm, kteří plesy navštěvovali každý týden, možná i častěji tím, že Duha pořádala taneční věnečky i rozšířené kurzy. Těch všech jsem byla účastna,“ posteskla si náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov). „Chybí mi kultura, tanec i pohyb s tím spojené,“ dodala.

Dnes mají lidé při potřebě společenského dění fakticky jen dvě možnosti, buď si jít nakoupit, nebo, v případě starších ročníků, vyrazit za očkováním. Právě to nyní hromadně probíhá ve Společenském domě. „Jsem rád, že se tam vůbec něco teď děje. Aspoň tohle funguje a lidi jsou spokojení,“ říká jeho ředitel Ivo Peštuka.

 

17 graf1