Tohle by asi nikdo nečekal. Letáčky nabízející opravy hrobů se staly pastí. Poté, co zájemci složili zálohu na provedení prací, tak se už slíbené renovace nedočkali. Pro Martina Nového přitom podobné podvody určitě nebyly ničím novým.

Minulé úterý prostějovský soud řešil žalobu na třináctkrát trestaného rodáka z Valašského Meziříčí a Večerník byl u toho! Jedenačtyřicetiletý muž ovšem na jakékoliv vysvětlování svých podvodů naprosto rezignoval. Na policii odmítl vypovídat a k soudu dokonce vůbec nedorazil...

„O jeho službách jsem se dozvěděla prostřednictvím letáčku, který jsem objevila na prostějovském hřbitově. Psalo se na něm, že opravuje hroby. Máme už s mužem nějaký věk a tak jsme si šetřili, abychom dali hrob do pořádku. On byl velmi ochotný a působil jako slušný kluk, na všem jsme se spolu domluvili,“ vypověděla jedna z poškozených, od níž obžalovaný vybral zálohu loni v červnu. „Nejdřív chtěl čtyřicet tisíc a pak si řekl o dalších třicet. Říkal, že má tři děti, je rozvedený a manželce všechno nechal. Můj syn se také rozvedl a tak jsem si dokázala představit, v jaké je situaci. Práci sice nějakou udělal, ale nedokončil ji, a když jsem to u něj urgovala, tak už mi nezvedal telefon,“ dodala starší žena.

O podvodných záměrech obžalovaného nemohlo být v tomto případě pochyb. „Teprve později jsem se dozvěděla, že se mi představil pod falešným jménem,“ prohlásila například svědkyně.

Kromě ní obžalovaný v Prostějově napálil další poškozenou, od níž vybral 50 000 korun, aniž by práce vůbec zahájil. Podobně si počínal u ženy ze Starého Jičína, kterou obral o 20 000 korun.

Přestože dokazování bylo v průběhu úterního hlavního líčení téměř uzavřeno, rozsudek dosud nepadl. Martin Nový totiž byl nedávno za jiné podvody odsouzen k 15 měsícům do vězení. Prostějovský soud však nyní musí vyčkat, až bude tento trest pravomocný, následně mu bude moci udělit souhrnný trest. Za tímto účelem bylo hlavní líčení odročeno na 11. května.