Nejvyšší soud loni v létě udělal definitivní tečku za plány na výstavbu nové obchodní galerie a obnovu zanedbaného středu města. Jenže tím to neskončilo. Vše stále komplikuje žaloba na prostějovský magistrát, po němž Manthellan požaduje 320 milionů korun odškodného. Co bude dál? A kdy tedy začne rekonstrukce Společenského domu? Večerník zjišťoval, jak se věci aktuálně mají.

Připomeňme, že Manthellan ve výběrovém řízení na stavbu obchodní galerie v centru města zvítězil už v roce 2009. Se stavbou však ani přes opakované sliby nezačal. Mezitím se rozhořely spory ohledně výstavby náhradního kulturního sálu, k němuž se společnost zavázala. Před dvěma lety brněnský soud kvůli tomu označil smlouvy uzavřené mezi městem Prostějov a developerem za neplatné. Toto rozhodnutí loni v srpnu definitivně posvětil Nejvyšší soud.

Tím to ovšem celé neskončilo. Společnost Manthellan navíc před dvěma lety podala na magistrát žalobu, v níž požaduje 320 milionů korun jako náhradu za ušlý zisk kvůli zmařené investici. Podle vyjádření zástupců developera stál za krachem jejích plánů chybný postup někdejšího vedení Prostějova. Případné vyplacení požadované částky by na rozpočtu radnice zanechalo devastující následky. Nelze se tedy divit, že město s tímto požadavkem nesouhlasí. O celé věci by tak měl rozhodnout soud.

„V této záležitosti není nic nového, soud dosud nerozhodl. A tak se čeká, co bude dál,“ řekla Večerníku náměstkyně prostějovského primátora Alena Rašková, která má celou záležitost na starost. Zástupci Manthellanu se v minulosti opakovaně nechali slyšet, že do rozhodnutí soudu se k předmětné záležitosti nebudou vyjadřovat. Nic na tom nezměnil ani náš aktuální kontakt na vedení této společnosti.

Dle současné politické prezentace Prostějova by další soudní tahanice na chystanou rekonstrukci Společenského domu neměly mít vliv. „Aktuálně řešíme celou koncepci a shromažďujeme podněty ohledně dalšího využití. Ty poslouží pro zadání projektové dokumentace, k čemuž by mělo dojít určitě ještě letos. Postup musí být velmi obezřetný, bude se jednat o obrovskou investiční akci, na kterou si bere magistrát úvěr,“ nastínil další postup náměstek prostějovského primátora Jiří Rozehnal.