A je po rekordu! V průběhu uplynulého týdne se silničářům konečně podařilo vyspravit zbytek hlubokých kráterů, které z vytížené silnice do ohrozimského kopce udělaly vozovku ve zřejmě nejhorším stavu v celé republice. Kdo si však zvykl dané místo objíždět přes Plumlov, bude v tom muset i nadále pokračovat. Průtah Ohrozimí totiž bude ode dnešního dne, tj. pondělí 3. května až do 12. července, zcela uzavřen. Důvodem je budování kanalizace.

Zhruba od začátku března museli řidiči v ohrozimském kopci být pořádně opatrní. Zpomalovali a kličkovali, protože jinak jim reálně hrozilo, že přijdou o kola. Silničáři na ohrozimském kopci s opravami začali již v polovině dubna, kvůli zhoršenému počasí je však museli o několik dní odložit. Od poloviny uplynulého týdne je již silnice bez problémů sjízdná a těší se ze zbrusu nových vyasfaltovaných záplat. „Už jsem se nemohl dočkat, je dobře, že to aspoň takto opravili, i když si nedělám iluze, že to vydrží třeba několik let,“ vystihl jeden ze šoférů.

Ohrozimí neprojedete

Z plynulého průjezdu po frekventované silnici spojující Prostějov s Vícovem, Malým Hradiskem a Protivanovem se ovšem řidiči moc dlouho netěšili. Již od pondělí 3. května je kvůli budování kanalizace zcela uzavřen průtah Ohrozimí. Objížďka vede přes Mostkovice a Plumlov. „Pokud řidiči dojedou na křižovatku před obcí, musí odbočit doleva do Plumlova,“ upozornil starosta Ohrozimi Michal Lukeš.

Podobné to bude i pro ty, kteří by chtěli do Vícova jet ve směru od Lešan. Ti budou muset pokračovat ve směru do Zdětína a Ptení. Uzavírka by měla trvat až do 12. července. „Na ni plynule naváže další, tentokrát se však bude týkat již pouze silnice vedoucí od Lešan. Tato uzavírka by měla skončit s letními prázdninami,“ doplnil Lukeš.

Kdy bude silnice opravena?

Budování kanalizace v Ohrozimi by dle současných plánů mělo skončit na přelomu července a srpna příštího roku. Na něj by postupně měly navazovat opravy poničených silnic. Kdy se dočká kompletní rekonstrukce silnice mezi Prostějovem a Protivanovem, stále zůstává ve hvězdách. Nejoptimističtější prognózy počítají s rokem 2023. Projekt, který byl rozdělen do dvou hlavních etap, aktuálně žádá o stavební povolení. „Zahájení jeho realizace komplikuje mimo jiné fakt, že stále nebyl vyřešen výkup pozemků právě v úseku ohrozimského kopce,“ uzavřel starosta Ohrozimi Michal Lukeš.