Stálo to opravdu hodně trpělivosti a úsilí. Bezmála deset let uplynulo od chvíle, kdy partu nadšenců napadlo vybudovat na Záhoří v Mostkovicích tzv. singletraily. Jedná se o jednosměrné stezky vybudované v přírodě, které jsou určeny výhradně cyklistům.

Nyní se jejich sen konečně stává skutečností. Hanácké cyklostezky na Záhoří se začaly tvořit letos v březnu, pro veřejnost by měly být otevřeny v neděli 23. května. Jak už to ovšem bývá, ne všichni jsou tomuto záměru nakloněni...

Strhávání pasek označujících stavbu, psaní vulgárních vzkazů. To jsou jen některé z naschválů, s nimiž se musejí potýkat lidé, kteří na Záhoří aktuálně budují Hanácké cyklostezky. Zatímco v minulosti v oblíbeném lese na katastru Mostkovic vznikaly pouze neoficiální cyklistické trasy, letos se pozoruhodnému a dlouho připravovanému projektu konečně podařilo získat všechna patřičná povolení.

Pro pěší budou stezky uzavřené. Kvůli bezpečnosti

Bikeři se tak po letech papírování konečně mohli naplno pustit do stavby. To se však neobešlo bez problémů. Někteří lidé totiž získali dojem, že si cyklisté chtějí Záhoří přivlastnit pouze pro sebe. „Les bude sloužit stále všem lidem. Nyní realizujeme stezku pro pěší, opravujeme místo v lomu a staráme se o ohniště a okolí. Aby se však předešlo úrazu, budou Hanácké stezky pouze pro kola, vstup pro pěší nebude umožněn. Procházet se po lese mimo tyto cesty ovšem může každý i nadále,“ reagoval na tyto výtky Roman Hájek, který je hlavním motorem celého projektu.

Vzájemný respekt

Výhrady se tradičně ozývají zejména vůči kácení stromů. „Les jsme prošli s lesáky, vedením města Prostějova, obce Mostkovice a zástupci Lesů města Prostějova. Označeny byly stromy, které jsou ve špatném stavu. Rozhodně nekácíme zdravé stromy, to bychom byli sami proti sobě. Po této fázi chceme postupně sázet nové stromy, aby došlo k obnově lesa,“ vysvětloval Roman Hájek, který rovněž razantně odmítl tvrzení, že po bikerech zůstávají na Záhoří odpadky. „O les se staráme už asi deset let. Za tu dobu jsme mimo jiné odvezli neskutečné množství odpadků. Opravdu tam není bordel po nás, ale po lidech nevážících si přírody,“ ohradil se Hájek, který nakonec vyzval k vzájemné toleranci. „Chceme vytvořit příjemné prostředí, kde budou moci odpočívat a sportovat lidé všech věkových kategorií. Vše je to o vzájemném pochopení.“