U kotelny mezi Tylovou ulicí a Libušinkou vzniklo travnaté místo, které využívají pejskaři k venčení svých čtyřnohých miláčků. A jak to tak bývá, zdejší obyvatelé se rozdělili na dva tábory. Ten, který nevlastní čtyřnohé miláčky, je samozřejmě proti tomu, aby zde pejskaři obtěžovali ostatní, jenž zde pobývají během volných chvilek a relaxují. Nedávno se však jiní lidé z této lokality obrátili na vedení magistrátu, zda by uvedený prostor šel oplotit a vytvořila se tak klasická psí loučka. Odpověď zní ale kategoricky: NE! Roste zde pořádný STÍN MINULOSTI?

„Chtěla bych se i za ostatní majitele psů z okolí sídliště Tylova zeptat, jestli by bylo možné oplotit část travnaté plochy za kotelnou, která sousedí s mateřskou školou v ulici Libušinka. Mezi psí majitele patří také senioři, pro které je psí loučka u hřbitova nebo v Dolní ulici z hlediska vzdálenosti nedostupná a i oni by uvítali možnost, kde nechat svoje čtyřnohé kamarády volně proběhnout. Takové místo bychom uvítali a v našem okolí chybí,“ napsala Jana T. bydlící v Tylově ulici v Prostějově.

Jak ale Večerník zjistil, prostějovský magistrát je zásadně proti. „Odbor životního prostředí ve spolupráci s dalšími zainteresovanými odbory řešil v minulosti možnost plochy pro volné pobíhání psů i v lokalitě Tylova. To se ovšem nesetkalo s příznivým ohlasem obyvatel žijících v této oblasti. Umístění psí loučky v místě komunikačního prostoru, kterým chodí žáci do školy, navíc není vhodné,“ zareagovala Martina Cetkovská, vedoucí odboru životního prostředí. A vysvětluje proč? „Jakmile bychom zde umístili psí loučku, ´natáhneme´ pejskaře z okolí a již nebude pouze pro důchodce, kteří mají problém dojít až na konec Lidické ulice, kde je možné pejska z vodítka pustit, nýbrž pro všechny majitele psů. Ve vyhlášce města máme napsáno, že z vodítka na určených plochách lze psa pustit za podmínky, že je to ovladatelný pes. Nejsem si zcela jista, zda si jsou pejskaři této podmínky vědomi. Právě tento prostor se nám jeví problematický. Můžete zde nadále venčit pejsky, nicméně volné pobíhání se nám zdá nevhodné,“ odpověděla Cetkovská razantně.