Dostavilo se jarní počasí, a to znamená i větší počet cyklistů nebo osob pohybujících se pomocí koloběžek v ulicích města. A právě na ně se minulý čtvrtek zaměřili strážníci městské policie. Šlo sice o preventivní kontrolu, přesto hlídky zjistily zejména u cyklistů mnohé nedostatky ve výbavě jízdních kol. Pokuty ale nepadaly, prohřešky byly „trestány“ samolepkou.

„Někteří uživatelé jízdních kol i koloběžek si mnohdy neuvědomují, že jsou účastníky silničního provozu. Strážníci proto ve čtvrtek šestého května realizovali preventivní akci zaměřenou přímo na tyto účastníky v dopravě. Cílem byla kontrola cyklistů, zda mají správně vybavená jízdní kola, popřípadě koloběžky dle zákona. Kdo měl vše v pořádku, byl mu věnován drobný dárek v podobě reflexního doplňku na oděv. V opačném případě byly nalepeny reflexní samolepky na místa, kde cyklistům chyběly odrazky,“ informoval Petr Zapletal, tiskový mluvčí Městské policie Prostějov.

Večerník zajímalo, v čem měli kontrolovaní cyklisté největší nedostatky? „Nejčastěji se jednalo o scházející odrazky ve špicích kol. Strážníci dále vysvětlili, jak je velice důležité býti viděn, upozornili na povinnost využívání cyklostezek a dodržování zákona o silničním provozu. Osobám mladším osmnácti let jedoucím na kolách nebo koloběžkách připomněli povinnost mít při jízdě nasazené a řádně upevněné cyklistické přilby,“ řekl mluvčí prostějovských strážníků s tím, že preventivní a dopravní akce budou strážníci nadále realizovat na vytipovaných cyklostezkách a také ulicích města.